Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A szúnyogok maláriást ennének

2005.08.14. 19:06
A moszkitókat vonzzák azok az illatanyagok, amelyeket a trópusi betegség akut fázisában szenvedő emberek bocsátanak ki, állapították meg kutatók. A paraziták tehát befolyásolják, kit kell éppen megcsípni.

A malária kórokozója különleges taktikát fejlesztett ki bonyolult szaporodási ciklusa fenntartására, illetve ezzel egyidejűleg nagy területek meghódítására, írja a Wissenschaft.de híroldal. Egy illatanyag segítségével sikerül elérnie, hogy a malária akut stádiumában levő betegeket lehetőleg sok nőstény Anopheles-szúnyog (Anopheles albimanus) csípje meg, állapította meg egy afrikai-francia kutatócsoport.

A moszkitók a csípés során a vérrel a parazita kórokozót is a szervezetbe juttatják. Tovarepülve így újabb embereket fertőzhetnek meg, ami elengedhetetlen az egysejtű kórokozó szaporodási ciklusához. A malária kórokozója több érési fázisban, az emberben és a szúnyogban is szaporodik.

Sátorozó gyerekek

A kutatók a vizsgálataikhoz 3 és 15 éves kor közötti, nyugat-kenyai gyerekeket választottak, mivel ez a korcsoport van leginkább kitéve a fertőzésnek. A gyerekeket hármas csoportokba osztották, amelyekben egyikük a malária fertőző stádiumában volt, a következő a betegség nem fertőző változatában szenvedett, a harmadik pedig egészséges volt.

A kutatók csoportonként minden gyereket külön-külön sátorba ültették, amelyekből műanyagcső vezetett a központi kamrába. Utóbbiban szabadon engedtek mintegy száz moszkitót, amelyeket korábban hat órán át éheztettek. A sátrak bejáratánál háló fogta el a szúnyogokat, mielőtt a gyerekeket elérhették és megcsíphették volna.

Kórokozó nélkül mindenki egyenlő

A kutatók megállapították, hogy a fertőző beteghez vezető csőben kétszer annyi moszkitó repült be, mint a másik kettőhöz összesen. Miután két héten keresztül mindegyikük maláriaellenes szert kapott, és a kórokozó nem volt kimutatható a vérükben, a szúnyogok egyenlő arányban indultak mindegyik irányban.

A jelek szerint a kórokozók vonzó illatkoktél termelésébe kezdenek, amikor éretté válnak új gazdaszervezet megfertőzésére, írta a PLoS Biology című szaklapban a kutatásokat vezető Renaud Lacroix. A kutató meglátása szerint sikerült bizonyítani, hogy a paraziták aktívan befolyásolják a szúnyogok csípési viselkedését. Lacroix szerint ezt mindenképpen figyelembe kell venni a trópusi betegség terjedésének felbecslésénél.

A maláriáról
A malária a vörösvértestek fertőzése, melyet a Plasmodium nevű egysejtű okoz.
A malária terjedése létrejöhet egy fertőzött Anopheles szúnyog nőstényének csípése után, fertőzött vér átömlesztését követően, vagy beteg egyén által használt tűvel adott injekció útján. Emberben négy parazitafaj okozhat maláriát: a Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium falciparum és a Plasmodium malariae.
Az USA-ban és a legtöbb fejlett országban a gyógyszereknek és a rovarirtó szereknek köszönhetően a megbetegedés csak ritkán fordul elő, de a trópusokon továbbra is gyakori maradt. Ezen vidékekről érkező látogatók vagy hazatérő utazók azonban behurcolhatják a fertőzést és kisebb járványokat okozhatnak.

Forrás: eszcsm.hu

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!