Viola
-5 °C
-2 °C

Klónmalacok harca

2002.01.04. 15:51
Csütörtökön újabb tudóscsoport jelentette be, hogy olyan malacokat klónoztak, melyek szerveit a génkezelésnek köszönhetően a korábbinál nagyobb eséllyel fogadja be az emberi szervezet. A Missouri Egyetem kutatócsoportjának négy klónozott malaca idén szeptemberben és októberben született, eredményeikről a Science lapban számoltak be. Az angol PPL Therapeutics cég szerdán jelentette be öt hasonló malacának december 25-i születését.
Az angol karácsonyi malacok: Noel, Angel, Star, Joy es Mary
Világszerte komoly hiány mutatkozik átültethető szervekből, csak az Egyesült Államokban több mint 62 ezren várnak szív-, tüdő-, máj- és veseátültetésre, ám a donorok száma jóval kevesebb a szükségesnél. A disznók szervei hasonló méretűek, mint az emberi szervek, ezért egyes kutatók úgy vélik, hogy az emberi szervezetbe ültetve elláthatnák funkciójukat. A korábbi szervátültetési kísérletek azonban rendre sikertelennek bizonyultak, mivel az emberi szervezet kilökte a disznószerveket.

Kiiktatták az áruló gént

A két tudóscsoport által létrehozott valamennyi klónmalacból hiányzik egy olyan enzimért felelős gén, amely cukrot ad a disznósejtek burkának anyagához. A cukrot érzékeli az emberi immunrendszer, és azonnal támadást indít az idegen szerv ellen. A Randall Prather által vezetett amerikai kutatócsoport szerint az általuk használt törpe disznófaj alkalmasabb lehet szervdonornak, mint más disznófajok.

Fenyegető retrovírusok

A négy amerikai malac közül három
A disznószervek emberbe ültetése kockázatos vállalkozás lehet, mivel a disznókat fertőző sertés retrovírusok így az emberi szervezetet is megtámadhatják. A korábbi laboratóriumi kísérletek során már előfordult, hogy bizonyos típusú disznósejtek átadták a retrovírust az emberi sejteknek. Az amerikai kutatók szerint azonban az ő malacaikban nem található olyan retrovírus, amely megfertőzhetné az embert. Az angol PPL cég kutatói még nem vizsgálták, hogy klónmalacaik retrovírusai fertőznek-e emberi sejteket.

Embergéneket kapnak a disznók

A klónozott malacok sejtjeiből egyelőre csak a kérdéses gén egyik példányát sikerült "kiütnie" a kutatóknak. Az emberi szervezetbe átültethető disznószervek létrehozásáig még nagyon sok a munka. Először az enzimért felelős gén mindkét példányát ki kell ütnie a kutatóknak a klónozás előtt, később pedig emberi géneket kell ültetniük a malacokba, hogy minimalizálják az emberi immunreakció esélyét. David Ayares, a PPL alelnöke szerint két-három emberi gént kell hozzáadni a malacok génállományához, hogy hosszú távon se lökje ki magából az emberi szervezet a disznószerveket.

Dolly ízületi gyulladásban szenved
A világ első klónozott emlőse, Dolly bárány ízületi gyulladásban szenved, jelentette be Ian Wilmut, a klónozást végző kutatócsoport vezetője. Mint mondta, nem tudják, hogy az ízületi gyulladás a klónozási folyamat eredménye, vagy más oka van. Az öt és fél éves birka bal hátsó lábának csípő- és térdízülete gyulladt be, jelenleg gyulladásgátló gyógyszerekkel kezelik. Dolly máskülönben egészséges állat, és már hat egészséges báránynak adott életet. 1999 májusában Dolly génállományának vizsgálata során felmerült, hogy a birka a klónozás miatt gyorsabban öregszik, mivel kromoszómáinak teloméráit az állat korához képest túlságosan rövideknek találták a kutatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!