Donát
-4 °C
2 °C

Százmillió dollár a malária ellen

2001.05.11. 10:39
A marylandi Johns Hopkins Egyetem egy frissen beérkezett 100 millió dolláros adományt a világ legmodernebb, malária gyógyítására szakosodott kutatóintézetének létrehozására fordítja. A pénzösszeg egy anonim adományozótól származik. Az intézetben védőoltást akarnak kifejleszteni a szúnyogcsípés útján átvitt gyógyíthatatlan betegség ellen.
Maláriát okozó Plasmodium nevű egysejtű
A malária jelenleg a fejlődő országok egyik legveszélyesebb betegségének számít. Évente több mint félmilliárd embert újrafertőznek a ragályt terjesztő szúnyogok. A betegségben évente egymilliónál is többen veszítik életüket, többségük öt év alatti gyermek.

A John Hopkins azon kevés kutatóintézet közé tartozik, ahol új gyógyszerek, sőt oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak majd. A világszerte maláriával foglalkozó néhány intézet között az új létesítmény fontos szerepet fog betölteni az elkövetkező években - véli Alfred Sommer, az egyetemhez tartozó Bloomberg School of Public Health rektora.

Az újonnan alapított kutatóintézet tudományos vezetőjének Diane Griffint, az egyetem molekuláris biológiai és immunológiai intézetének első emberét kérték fel. A maláriaellenes programban 12 vezető kutató, illetve 120-200 tudós vesz részt.

Az egysejtűt a moszkítók juttatják a véráramba
Az új kutatási intézet jóformán egyik napról a másikra jelentős szerepet kaphat a maláriakutatásban. A kritikusok mindig azt emlegették fel, hogy más betegségekkel, például a HIV-fertőzéssel és a TBC-vel szemben a malária elleni küzdelemre túlságosan keveset fordítanak. Az USA-ban a költségek összevetése is ezt mutatja. Míg az AIDS ellen évente 2,3 milliárd dollárt, a malária ellen kevesebb mint 100 millió dollárt adnak ki.

A világ szerencsésebb fele süketnek mutatkozik a malária okozta problémákkal szemben, miközben milliók veszítik életüket az alattomos betegségben. Mostanáig a trópusi országokba induló turistákat legfeljebb olyan tanácsokkal indították útnak, hogy akasszanak hálókat az ágyaik fölé.