Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hatékonyabban gyógyítható a malária

2002.06.26. 17:45
Dél-afrikai kutatók bejelentették, hogy áttörést értek el a malária elleni küzdelemben. A Cape Town egyetem kutatója, Tim Egan és a csapatában dolgozó kémikusok és gyógyszerészek felfedezték, hogy a malária kórokozója az emberi vér egyik fontos immunanyagát hatástalanítja. Az eredmények alapján hatásosabb gyógyszereket fejleszthetnek ki az Anopheles-szúnyog által terjesztett fertőző betegség kezelésére.
Az áttörés azon alapul, hogy sikerült meghatározni, milyen módon változtatja meg a parazita az emberi vörösvértestekben levő vasat - mondta a dél-afrikai health-e.org.za híroldalnak a kutatásban szerepet vállaló Giovanni Hearne, a Wits egyetem fizikai intézetének munkatársa.

Pusztítja a hemoglobint

Terjedési mechanizmus
A már Hippokratész által is leírt malária ellen hosszú évszázadok óta folyik a küzdelem, mert a parazita életciklusa rendkívül bonyolult. A vérben a vörösvértestek hemoglobinjából táplálkozik, és ezzel tönkreteszi a sejt oxigénszállító képességét. A hemoglobin egyik része, a hem azonban gyakorlatilag méreg a parazita számára.

A mostani felfedezés legfontosabb eleme, hogyan képes kiiktatni a kórokozó a hemet, ártalmatlan hemozoinná, avagy maláriapigmentté átalakítva azt. Mostantól kezdve új gyógyszereket kísérletezhetnek ki, hogy elejét vegyék a hemoglobin lefejezésének, és hogy a hem mérgező maradhasson a parazita számára.

Rájöttek, hogy működik a gyógyszer

A malária ellen manapság alkalmazott szintetikus gyógyszert, a chloroquine-t a múlt század negyvenes évei óta ismerik. "Ez a gyógyszer is a hem detoxikálását előzi meg, de valójában senki nem tudta, hogyan működik" - mondta az utóbbi kilenc évet ezzel a kutatással töltő Tim Egan.

Az utóbbi 10 évben egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a chloroquine a haemozoin átalakulást akadályozza meg, de nem volt ismert, hogy vajon a hem jelentős része nem haemozoin kötésbe megy-e át. A mostani eredmények rávilágítottak, hogy valóban ez a helyzet.

Egyre ellenállóbb a kórokozó

A chloroquine már nem igazán hatékony, a gyógyszer ellen kialakult ellenálló képesség miatt, de hasonló alapokon újabb gyógyszereket lehet kifejleszteni. A maláriát emberről emberre az Anopheles-szúnyog fertőzött nőstényének csípése viszi át.

A betegség hatalmas problémát jelent, különösen Afrikában. A WHO adatai szerint évente mintegy 3 millió ember életét követeli, többségében csecsemőkét, és 200 millió új fertőzést okoz. A dél afrikai egészségügyi miniszter nemrégiben a parlament ülésén bejelentette, hogy 1998-ban a malária elleni harc Dél-Afrikában 124 millió rand (3 milliárd forint) kiadással járt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!