Auguszta
-7 °C
0 °C

Gyomirtó pusztítja a maláriát

2002.12.16. 09:20
A súlyos trópusi betegség elleni küzdelem új fordulatot vehet, miután német kutatók kifejlesztettek egy új gyógyszert, melynek hatóanyaga egy most megjelent tanulmány szerint két napon belül elpusztítja a kórokozót. Az afrikai Gabunban 27 pácienssel végzett klinikai kísérletekben a korábban növényvédő szerként tesztelt anyag rendkívül hatásosnak bizonyult.
A fosmidomycin nevű hatóanyagot a tübingeni egyetem trópusi betegségek intézetének parazitákra szakosodott professzora, Peter Kremsner vezetésével próbálták ki. Az átütő sikerről a The Lancet orvosi szaklap hétvégén megjelenő számában jelenik meg beszámoló.

Az első humán kísérletekben a terápia megkezdését követő 48 óra múlva már nem volt kimutatható a páciensek véréből a súlyos trópusi betegség kórokozója. A betegeket három csoportra osztották, akik három, négy vagy öt napig kapták a gyógyszert.

Speciális enzimet iktat ki

Azok közül akiket legalább négy napig, napi 3-3 alkalommal 1,2 gramm fosmidomycinnel kezeltek, két hét múlva 90 százalékos arányban mentesek voltak a kórokozóktól. A szer beadása a beszámoló szerint csak enyhe mellékhatásokkal járt.

Hassan Jomaa, a giesseni egyetem biokémiai intézetének munkatársa a dpa nak nyilatkozva elmondta: a fosmidomycin teljesen új hatásmechanizmussal rendelkezik. Az antibiotikum egy olyan enzimet támad meg, amelyet a Plasmodium falciparum kórokozó a speciális anyagcseréjéhez használ. Az emberi szervezet nem használja az izoprenoid enzimet, így a hatóanyag a betegre nincs káros hatással.

Gyomirtóként megbukott

A fosmidomycint japán gyógyszerkutató intézetek már a múlt század hetvenes éveiben mint gyomirtószert, és lehetséges antibiotikumot vizsgálták.

Az új gyógyszer a kutatók szerint három év múlva piacképes lehet. A terápia idejének és az adagolások számának csökkentésére Jomaa és Kremsner már egy új preparátum kifejlesztésén dolgozik. Ennél a fosmidomycint egy másik parazita ellenes szerrel kombinálják.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 2,7 millió ember hal meg malária következtében. A gyógyszerrel folytatott vizsgálatok következő lépcsőfoka, hogy gyerekeken is kipróbálják.

Gyakori az újrafertőződés

A betegség által sújtott régiókban ugyanis a felnőttek gyakran folyamatosan újrafertőződnek a parazitával, és így esetleg látszólagos immunitás jelentkezik a gyógyszerrel szemben.

Ha a hatóanyag gyerekeknél is hatékonynak bizonyul, akkor a felfedezés jelentősége még nagyobb lehet, idézte a New Scientist David Warhust szavait, aki a londoni higiéniai és trópusi orvosi intézet munkatársa.

Az új és olcsó malária ellenes szerekre nagy szükség volna, hiszen egyre terjed a korábbi gyógyszerekkel szembeni immunitás. "A legsúlyosabb ellenállóképességet kisebb thaiföldi és dél-amerikai területeken figyelték meg. Dél- és Kelet-Afrikában viszont igen magas a gyermekhalandóság, itt emiatt van szükség a hatékony új gyógyszerre" - mondta Warhurst.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!