Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Mamutbébit találtak Szibériában

2007.05.28. 19:30
Az eddigi legnagyobb épségben fennmaradt, jégbe fagyott mamutbébit találta meg néhány hete egy orosz rénszarvastenyésztő, a kutatók már lelkendeznek, a tetemnek mindene megvan, de azt még nem tudják, fiú vagy lány volt-e az állat.

A víz által tízezer éve elsodort, majd a jégbe fagyott és rendkívül jó állapotban konzerválódott mamutbébire bukkantak az észak-oroszországi Jamal félszigeten, a Juribej folyó partján - közölte az AFP-vel egy orosz muzeológusnő. Amikor felfedezték, az 1 méter 75 centi magas mamutcsecsemő az oldalán feküdt, "csukott szemekkel, mert tízezer éve halott, de mindene megvan, a fülecskéi, az ormánya, minden. Nincs hozzá fogható az egész világon" - lelkendezett a Natalja Fedorova, a Szalehard városban lévő Semanovszkij múzeum igazgató-helyettese.

A mamutbébire Jurij Hudi nyenyec rénszarvastenyésztő bukkant rá május közepén a folyóparti jégben. Helikopterrel szállították Szalehardba, ahol jelenleg különleges hűtőkamrában őrzik és tanulmányozására valószínüleg nemzetközi kutatócsoportot hoznak létre. Ennek kell többek között megállapítania, hogy a kis mamut fiú-e vagy lány volt. Ez a mamutbébi a harmadik, amelyet az orosz Nagy Északon találtak. 20 éve egy kb. három-négy hónapos mamutcsecsemő került elő ugyancsak a Jamal-félszigeten, egy másikra a szibériai Jakutiában bukkantak, de mindkettő rosszabb állapotban volt, mint a legújabb lelet.