g
Gusztáv
3 °C
7 °C

A klímaváltozás és az ember végzett a mamutokkal

2008.04.11. 13:00
A kutatók már régóta vitatkoznak, hogy távoli őseink, vagy a globális klímaváltozás miatt tűntek el a gyapjas mamutok a Föld színéről.

David Nogues-Bravo spanyol kutató és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy a felmelegedés megfosztotta élőhelyétől a mamutokat, a kőkorszaki vadászok tevékenysége csupán az utolsó csöpp volt az ominózus pohárban. Amikor az éghajlat már túlságosan meleggé vált a gyapjas állatok számára, élőhelyükre behatoltak az emberek, akiknek a korábbi, hidegebb, mamutbarát időjárás nem felelt meg. Így a mamutoknak egyszerre két kihívással kellett szembenézniük - egyrészt a hőséggel, másrészt a vadászattal. Mivel e két tényező egyszerre és ugyanazon térségben jelentkezett, nehéz külön-külön meghatározni szerepüket.

A spanyol kutatók matematikai modellezéssel választották szét a két tényező hatását. Felvázolták a klímát és a fajok eloszlását a mamuttörténelem különböző korszakaiban - 126, 42, 30, 21 és 6 ezer évvel ezelőtt. Az eredmények azt mutatták, hogy hatezer évvel ezelőtt drámai módon szűkült a mamutok élőhelye, amelynek nagysága csupán 10 százalékát tette ki a 42 ezer évvel ezelőttinek.

Tény azonban, hogy 126 ezer évvel ezelőtt a mamutok helyzete sokkal rosszabb volt, amikor a globálisan magas hőmérséklet még kisebbre korlátozta a számukra élhető területet, mint 6 ezer évvel ezelőtt. Mindkét időpontban a kihalás szélére sodródtak a mamutok.

Mindezt figyelembe véve a gyapjas mamutok koporsójába az utolsó szöget a modern ember ütötte be 6 ezer éve. David Nogues-Bravo számításai szerint, ha a 6 ezer évvel ezelőtti optimális mamutszámot vesszük alapul, az embereknek elég volt személyenként három évente egyetlen mamutot elejteni, hogy a gyapjas állatok eltűnjenek a Föld színéről. Amennyiben a mamutpopuláció létszámának pesszimista becslését veszik alapul, egy-egy vadásznak elegendő volt 200 évente elejteni egy állatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!