Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A klímaváltozás és az ember végzett a mamutokkal

2008.04.11. 13:00
A kutatók már régóta vitatkoznak, hogy távoli őseink, vagy a globális klímaváltozás miatt tűntek el a gyapjas mamutok a Föld színéről.

David Nogues-Bravo spanyol kutató és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy a felmelegedés megfosztotta élőhelyétől a mamutokat, a kőkorszaki vadászok tevékenysége csupán az utolsó csöpp volt az ominózus pohárban. Amikor az éghajlat már túlságosan meleggé vált a gyapjas állatok számára, élőhelyükre behatoltak az emberek, akiknek a korábbi, hidegebb, mamutbarát időjárás nem felelt meg. Így a mamutoknak egyszerre két kihívással kellett szembenézniük - egyrészt a hőséggel, másrészt a vadászattal. Mivel e két tényező egyszerre és ugyanazon térségben jelentkezett, nehéz külön-külön meghatározni szerepüket.

A spanyol kutatók matematikai modellezéssel választották szét a két tényező hatását. Felvázolták a klímát és a fajok eloszlását a mamuttörténelem különböző korszakaiban - 126, 42, 30, 21 és 6 ezer évvel ezelőtt. Az eredmények azt mutatták, hogy hatezer évvel ezelőtt drámai módon szűkült a mamutok élőhelye, amelynek nagysága csupán 10 százalékát tette ki a 42 ezer évvel ezelőttinek.

Tény azonban, hogy 126 ezer évvel ezelőtt a mamutok helyzete sokkal rosszabb volt, amikor a globálisan magas hőmérséklet még kisebbre korlátozta a számukra élhető területet, mint 6 ezer évvel ezelőtt. Mindkét időpontban a kihalás szélére sodródtak a mamutok.

Mindezt figyelembe véve a gyapjas mamutok koporsójába az utolsó szöget a modern ember ütötte be 6 ezer éve. David Nogues-Bravo számításai szerint, ha a 6 ezer évvel ezelőtti optimális mamutszámot vesszük alapul, az embereknek elég volt személyenként három évente egyetlen mamutot elejteni, hogy a gyapjas állatok eltűnjenek a Föld színéről. Amennyiben a mamutpopuláció létszámának pesszimista becslését veszik alapul, egy-egy vadásznak elegendő volt 200 évente elejteni egy állatot.