Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Balatonon döglött meg a gyapjas mamut borja

2006.07.05. 16:17
Vadászösztön bekapcsol, karnyújtásnyira a zsákmány, ott van két mamut. Löszfalba vájt lépcsőn közelítünk, a gyapjasmamut-gyerek és felnőtt társa darabokban fekszik a majdani autóút alatt. Kilóg egy lapocka, egy borda és néhány csigolya. Jégkorszak három, avagy milyen valójában a balatoni mamut?

A geológusok éppen reggeliznek, amikor a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt összekötő autóút építési területére érkezünk. Evés közben a reggeli újságokon röhögnek a kutatók, még hogy anyjáért kiáltott a bébimamut, hahaha. A csajági polgármester már a helyszínen, mindenki előtt közli, az építési szakasz, ahol a mamutok elhullottak, Csajághoz, és nem Akarattyához tartozik. Feljegyezzük, hogy a magyar mamut csajági.

Óriás őrlőfog

"Két mamut biztosan, de lehet, hogy még egy harmadik példány is fekszik a lösz alatt" - magyaráz Katona Lajos geológus, az ásatás vezetője. Az autóút építésekor kialakított vájat (szakszóval: rézsü) oldalában fekvő leletet az elkövetkező egy-két hétben tárja fel a geológus-csoport. A csontokat kiemelik a rézsűből, és lösszel töltött dobozokban szállítják Zircre, ahol a Bakonyi Természettudományi Múzeumba kerül.


Nézegessen mamutot!

Az építkezéskor először egy kézilabdányi redős zápfog került elő, illetve egy egy méter húszcentis agyar, így hamar mamutra következtettek a kutatók. Egyelőre nincs meg a mamutok feje, előfordulhat, hogy a munkagép elsodorta a sérülékeny koponyacsontokat. A lösz amúgy sem túl jó tartósító, gyorsan menteni kell a csontokat, mielőtt a szabad levegőn széttöredezik a lelet.

A redős fog utal a gyapjas fajra, ugyanis az elefántfélékhez tartozó, de korábban élő masztodonoknak gumós zápfoga volt. A feltárás során két kisméretű - hatvanöt centis - lapocka, mamutlábcsont, csigolya és tucatnyi borda került a felszínre. Ezek alapján több mint valószínű, hogy egy gyapjasmamut-borjú és egy felnőtt gyapjas mamut fekszik a majdani elkerülő alatt.

Nem sírt anyjáért a mamutbébi

Miközben egy szivacsos szerkezetű bordacsont-darabot fogdosok, Katona Lajos elmagyarázza, hiába jelent meg a lapokban romantikus történet a kicsinyét mentő mamutmamáról, és utolsó perceiben anyjáért bőgő mamutbébiről, egyelőre igen keveset tudni a leletről. "Pár tízezer éves példányokról van szó, és az sem biztos, hogy csak kettő van. A talaj magas agyagtartalma alapján úgy véljük, folyami ártér volt ez a terület. A pontosabb kormeghatározás a korabeli környezetet jelző löszcsigák elemzéséből derül majd ki, de azt már most is tudjuk, hogy a mamutok elhullásakor bár jégkorszak volt, éppen egy felmelegedéses időszak zajlott, a mai nyári átlagos középhőmérsékletnél mindössze egy-másfél fokkal volt kevesebb akkoriban" - mondja.


Mamutra épült autópálya

A geológusok háromdimenziós csontvázakat szeretnének felállítani a balatoni mamutokból, ehhez műanyaggal kell pótolni a hiányzó csontokat. A balatoni mamutpáros az elmúlt száz évben a negyedik mamutlelet Magyarországon, és azért egyedülálló, mert nem elszigetelt darabok, hanem komplett csontvázak darabjai kerültek elő.

Lesz neve is

A mamutok Afrikában jelentek meg, több mint négymillió évvel ezelőtt, Túlélték a jégkorszakot, és körülbelül tízezer évvel ezelőtt haltak ki. A mammuthus primigenius, vagyis a gyapjas mamut kifejlett egyedeinek marmagassága elérte a 4,2 métert, tömege hat-nyolc tonna között mozgott, vagyis nagyobb volt a mai afrikai elefántnál. A mai elefántokhoz hasonlóan feltehetően családokban jártak, fák hajtásait és más növényeket fogyasztottak. A mamutoknak nem volt neve, a balatoni párosnak mégis lesz, ugyanis hamarosan névadó pályázatot ír ki az útépítő Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság.