Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Balatonon döglött meg a gyapjas mamut borja

2006.07.05. 16:17
Vadászösztön bekapcsol, karnyújtásnyira a zsákmány, ott van két mamut. Löszfalba vájt lépcsőn közelítünk, a gyapjasmamut-gyerek és felnőtt társa darabokban fekszik a majdani autóút alatt. Kilóg egy lapocka, egy borda és néhány csigolya. Jégkorszak három, avagy milyen valójában a balatoni mamut?

A geológusok éppen reggeliznek, amikor a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt összekötő autóút építési területére érkezünk. Evés közben a reggeli újságokon röhögnek a kutatók, még hogy anyjáért kiáltott a bébimamut, hahaha. A csajági polgármester már a helyszínen, mindenki előtt közli, az építési szakasz, ahol a mamutok elhullottak, Csajághoz, és nem Akarattyához tartozik. Feljegyezzük, hogy a magyar mamut csajági.

Óriás őrlőfog

"Két mamut biztosan, de lehet, hogy még egy harmadik példány is fekszik a lösz alatt" - magyaráz Katona Lajos geológus, az ásatás vezetője. Az autóút építésekor kialakított vájat (szakszóval: rézsü) oldalában fekvő leletet az elkövetkező egy-két hétben tárja fel a geológus-csoport. A csontokat kiemelik a rézsűből, és lösszel töltött dobozokban szállítják Zircre, ahol a Bakonyi Természettudományi Múzeumba kerül.


Nézegessen mamutot!

Az építkezéskor először egy kézilabdányi redős zápfog került elő, illetve egy egy méter húszcentis agyar, így hamar mamutra következtettek a kutatók. Egyelőre nincs meg a mamutok feje, előfordulhat, hogy a munkagép elsodorta a sérülékeny koponyacsontokat. A lösz amúgy sem túl jó tartósító, gyorsan menteni kell a csontokat, mielőtt a szabad levegőn széttöredezik a lelet.

A redős fog utal a gyapjas fajra, ugyanis az elefántfélékhez tartozó, de korábban élő masztodonoknak gumós zápfoga volt. A feltárás során két kisméretű - hatvanöt centis - lapocka, mamutlábcsont, csigolya és tucatnyi borda került a felszínre. Ezek alapján több mint valószínű, hogy egy gyapjasmamut-borjú és egy felnőtt gyapjas mamut fekszik a majdani elkerülő alatt.

Nem sírt anyjáért a mamutbébi

Miközben egy szivacsos szerkezetű bordacsont-darabot fogdosok, Katona Lajos elmagyarázza, hiába jelent meg a lapokban romantikus történet a kicsinyét mentő mamutmamáról, és utolsó perceiben anyjáért bőgő mamutbébiről, egyelőre igen keveset tudni a leletről. "Pár tízezer éves példányokról van szó, és az sem biztos, hogy csak kettő van. A talaj magas agyagtartalma alapján úgy véljük, folyami ártér volt ez a terület. A pontosabb kormeghatározás a korabeli környezetet jelző löszcsigák elemzéséből derül majd ki, de azt már most is tudjuk, hogy a mamutok elhullásakor bár jégkorszak volt, éppen egy felmelegedéses időszak zajlott, a mai nyári átlagos középhőmérsékletnél mindössze egy-másfél fokkal volt kevesebb akkoriban" - mondja.


Mamutra épült autópálya

A geológusok háromdimenziós csontvázakat szeretnének felállítani a balatoni mamutokból, ehhez műanyaggal kell pótolni a hiányzó csontokat. A balatoni mamutpáros az elmúlt száz évben a negyedik mamutlelet Magyarországon, és azért egyedülálló, mert nem elszigetelt darabok, hanem komplett csontvázak darabjai kerültek elő.

Lesz neve is

A mamutok Afrikában jelentek meg, több mint négymillió évvel ezelőtt, Túlélték a jégkorszakot, és körülbelül tízezer évvel ezelőtt haltak ki. A mammuthus primigenius, vagyis a gyapjas mamut kifejlett egyedeinek marmagassága elérte a 4,2 métert, tömege hat-nyolc tonna között mozgott, vagyis nagyobb volt a mai afrikai elefántnál. A mai elefántokhoz hasonlóan feltehetően családokban jártak, fák hajtásait és más növényeket fogyasztottak. A mamutoknak nem volt neve, a balatoni párosnak mégis lesz, ugyanis hamarosan névadó pályázatot ír ki az útépítő Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!