Vilhelmina
11 °C
28 °C

Mamutokra bukkantak egy balatoni útépítésen

2006.07.03. 20:47
Mamutmentésbe fogtak a Balatonnál, miután két, legalább tízezer éves példány csontvázára bukkantak a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt elkerülő út építése közben a kivitelezők.

Előbb egy mamutborjú, majd pedig egy felnőtt példány csontjai kerültek elő. Az útépítési munkálatokat azonnal leállították.

"Biztosítjuk a régészeti feltáráshoz szükséges időt és forrásokat, hiszen Magyarországon páratlan leletről van szó" - mondta a megrendelő Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság vezetője, Horváth László. Az igazgató szerint a projektbe már a tervezés idején kellő nagyságú időtartalékot építettek be, hiszen a lőszermentesítés és a régészet minden építkezésen tartogathat meglepetéseket. Horváth László szerint így a legkörültekintőbb leletmentés esetén sem kell attól tartani, hogy az Akarattyát, Kenesét és Fűzfőt elkerülő útszakasz jövő nyári átadása késedelmet szenvedne.

A mamutok névadására hamarosan pályázatot ír ki az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság.

A mamutok amúgy először Afrikában jelentek meg, több mint 4 millió évvel ezelőtt, később északra vándoroltak, és a hideg éghajlathoz alkalmazkodva idővel hosszú szőrt növesztettek. Túlélték a jégkorszakot, és csupán 10 000 évvel ezelőtt haltak ki.

A korábbi felfogástól eltérően az elefántok nem a mamuttól származnak, de közös ősök sora köti össze őket. A mamutok átlagosan 2,3-2,8 méter magasak voltak, ám találtak már 3,5 méteres példányt is. A mamut háta hátrafelé lejt, patája két ujjszerű kinövésben végződik, agyarai elérhetik a két méteres hosszúságot is. Bundája fekete, barna vagy vörösesbarna.