Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mamutokra bukkantak egy balatoni útépítésen

2006.07.03. 20:47
Mamutmentésbe fogtak a Balatonnál, miután két, legalább tízezer éves példány csontvázára bukkantak a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt elkerülő út építése közben a kivitelezők.

Előbb egy mamutborjú, majd pedig egy felnőtt példány csontjai kerültek elő. Az útépítési munkálatokat azonnal leállították.

"Biztosítjuk a régészeti feltáráshoz szükséges időt és forrásokat, hiszen Magyarországon páratlan leletről van szó" - mondta a megrendelő Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság vezetője, Horváth László. Az igazgató szerint a projektbe már a tervezés idején kellő nagyságú időtartalékot építettek be, hiszen a lőszermentesítés és a régészet minden építkezésen tartogathat meglepetéseket. Horváth László szerint így a legkörültekintőbb leletmentés esetén sem kell attól tartani, hogy az Akarattyát, Kenesét és Fűzfőt elkerülő útszakasz jövő nyári átadása késedelmet szenvedne.

A mamutok névadására hamarosan pályázatot ír ki az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság.

A mamutok amúgy először Afrikában jelentek meg, több mint 4 millió évvel ezelőtt, később északra vándoroltak, és a hideg éghajlathoz alkalmazkodva idővel hosszú szőrt növesztettek. Túlélték a jégkorszakot, és csupán 10 000 évvel ezelőtt haltak ki.

A korábbi felfogástól eltérően az elefántok nem a mamuttól származnak, de közös ősök sora köti össze őket. A mamutok átlagosan 2,3-2,8 méter magasak voltak, ám találtak már 3,5 méteres példányt is. A mamut háta hátrafelé lejt, patája két ujjszerű kinövésben végződik, agyarai elérhetik a két méteres hosszúságot is. Bundája fekete, barna vagy vörösesbarna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?