Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Klónmamutok népesítenék be a vadasparkot

2002.08.23. 13:24
Egy Szibériában talált mamut fagyott maradványai segítségével támasztanák fel a tízezer éve kipusztult fajt japán tudósok. A kutatók elsősorban az állat heréit szeretnék megszerezni, mivel a konzerválódott sperma segítségével megtermékenyíthetnének egy indiai elefántot, de klónozásra is remekül fel lehetne azt használni. Az életre keltett mamutot a jégkorszak élővilágát bemutató vadasparkban helyeznék el.
A Szibériában felfedezett példányt valószínűleg egy lavina temette maga alá 25-30 000 évvel ezelőtt, azóta az állandóan fagyott altalajban feküdt, fejjel lefelé. Egy vadász talált rá hóból kiálló lábaira nyolc évvel ezelőtt. A helyi hatóságok csak 1997-ben látogatták meg a helyszínt, de anyagiak hiányában meg sem kezdték a maradványok feltárását. Japán tudósoknak viszont felkeltette az érdeklődését a lelet, így Kinki és Tifu egyetemeinek természettudományos részlegei elkezdték finanszírozni a kutatásokat. E hónapban sikerült is kiemelni a mamut lábait.

Klónozás vagy elefánt-béranya

Mamut, szemből

A mamut feltámasztására két módszer kínálkozik, írta a Times. Ha a genetikailag hozzá legközelebb álló faj, az indiai elefánt nőstényét mamutspermával termékenyítik meg, majd az utódokat újra, és így tovább, a folyamat révén ötven éven belül születhet egy olyan példány, mely tulajdonságait tekintve 88 százalékban megegyezik tízezer éve kihalt rokonaival.

A másik lehetőség, hogy a lelet lágyszöveteiből kivont örökítőanyag segítségével klónozzák a mamutot. Bár ez az eljárás már igen jó hatásfokkal alkalmazható, sajnos ép DNS-láncokat igen nehéz fellelni. A szibériai leletnek egyelőre csak a lábait emelték ki, azonban úgy tűnik, hogy ezek igen jól konzervált lágyszöveteket tartalmaznak. A lábakat a jakutszki mamutmúzeumban tárolják, óriási hűtőkben.

Kis állathatározó
Az első mamutok négymillió éve jelentek meg, valószínűleg a mai Európa, Észak-Ázsia és Észak-Amerika területén éltek. Növényevők voltak, hosszú agyaraikkal a hó alól ásták ki az élelmet. Körülbelül 10 000 éve pusztultak ki, de arról megoszlanak a vélemények, hogy a klímaváltozás, vagy a kőkorszaki ember vadászatai - esetleg a kettő együtt - okozta-e kihalásukat. Leginkább az indiai elefántra emlékeztettek, de méretük inkább az afrikaiéra hasonlított, nagyjából 2,8 m magasak voltak. Testsúlyuk hét tonna körül volt, a gyapjas mamutok szőre több mint egy méter hosszú, bőrük pedig 2,5-3 cm vastag lehetett.

A here a legértékesebb

A halál beállta után azonnal megfagyott mamutok igen ritkák, ezeknél a leleteknél nagyobb az esélye annak is, hogy testrészeik és a belső szerveik jó állapotban maradtak meg. A japánok ezért elsősorban a mamut heréjére pályáznak, mivel a fagyott mamutsperma jelentősen felgyorsítaná a kísérleteket. A sperma ugyanis fagyasztva is jó eséllyel megmarad károsodás nélkül, és az sem árt neki különösebben, ha többször felolvad és újra megfagy. A japán kutatók egyelőre arra szeretnének engedélyt kapni az oroszoktól, hogy az állat bőrének foszlányait kutatás céljából Japánba szállíthassák.

A feltámasztott mamutot egy vadasparkban helyeznék el. A Szibéria északkeleti részén, a Kolima folyó mentén fekvő területen létrehozandó park a jégkorszak élővilágát mutatná be. A területen egyelőre pár száz vadló, és Szibéria más területeiről származó pézsmatulkok élnek. A park vezetői jelenleg Kanadával tárgyalnak bölények beszerzéséről.

Károsodott leletek
A most kiemelt leletet már szakszerűen kezelik és tárolják, de korábban nem voltak ennyire kifinomultak a módszerek Oroszországban. 1977-ben egy ép mamutbébit találtak egy Kolima folyó melletti aranybányában. A később Dimának elnevezett kismamutot vízágyúk segítségével szabadították ki a jégből, csakhogy ez a módszer felismerhetetlenségig szétroncsolta a szöveteket, így a lelet a megtermékenyítéses vagy klónozásos eljárások számára teljesen használhatatlanná vált. Az orosz tudósok is elimerik, hogy az összes régebbi mamutlelet roncsolódott a szakszerűtlen kiemelés vagy tárolás miatt.

Eddig nagyjából száz mamutot találtak Oroszországban, köztük a világ legértékesebb múzeumi példányait. Ilyenek például az Adams-mamut, melyet Jakutföldön fedeztek fel 1806-ban, és a Berezovka-mamut, melyet Északkelet-Szibériában találtak. Ez utóbbi példány különlegesség, mivel a fulladásos halál miatt pénisze erektált állapotban van. A kitömött Berezovka-mamut és a csontváz egyaránt a szentpétervári állattani múzeumban látható. Tudósok szerint akár tíz millió mamut is lehet még Szibériában, az állandóan fagyott altalajba temetve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!