Bernadett
-2 °C
12 °C

Ismeretlen rovarokat találtak Afrikában

2002.04.19. 08:31
Dán és német kutatók eddig meg nem határozott rovarokat fedeztek fel Afrikában. A három új faj egy vadonatúj rendbe tartozik - a rovarok rendszertanának ilyen szintű bővülésére közel egy évszázada nem volt példa.
A Max Planck Intézet és a Koppenhágai Egyetem kutatói a Science magazinban pubikálták felfedezésüket, amely két Afrikában begyűjtött példányon és egy Balti-tenger környékéről származó, borostyánba kövült leleten alapul.

A megközelítőleg iratkapocs méretű lények olyanok, mintha a botsáska és a tücsök keresztezéséből származnának. A tücsökkel ellentétben azonban nem rendelkeznek kifejlett ugrólábbal, ahogy szárnyakkal sem. Gyomortartalmuk laboratóriumi elemzése során a kutatók arra jutottak, hogy az új rovarfajok ragadozó életmódot folytatnak.

A borostyánban talált példány 45 millió éves. "De a faj egész biztosan sokkal-sokkal ősibb." - mondja Klaus Dieter-Klass, a Max Planck Intézet rovartani tanszékének kutatója.

Nőstény Mantophasmatodea zephyra

Fülbemászók rokona

Az őspéldányt a legutóbbi időkig az orthoptera rendbe sorolták - vagyis a csótányok, szöcskék, és tücskök rokonának gondolták - az afrikai leletek azonban módosítottak a képen.

Az új fajok a kutatók szerint az újonnan leírt mantophasma rendbe tartoznak. A két újabb példány közül az egyik Namíbiából származó nőstény rovar a mantophasma zephyra, a másik Tanzániából származó hím a mantophasma solana randszertani nevet kapta. A mantophasmák legközelebbi rokonai a grylloblattodea és phasmatodea rendbe tartozó fajok.

A felfedezés jelentőségét emeli, hogy bár az elmúlt ötven évben számos korábban ismeretlen tengeri állatfajt és rovarfajt fedeztek fel, új rovarrendet 1914 óta nem találtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!