Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Ismeretlen rovarokat találtak Afrikában

2002.04.19. 08:31
Dán és német kutatók eddig meg nem határozott rovarokat fedeztek fel Afrikában. A három új faj egy vadonatúj rendbe tartozik - a rovarok rendszertanának ilyen szintű bővülésére közel egy évszázada nem volt példa.
A Max Planck Intézet és a Koppenhágai Egyetem kutatói a Science magazinban pubikálták felfedezésüket, amely két Afrikában begyűjtött példányon és egy Balti-tenger környékéről származó, borostyánba kövült leleten alapul.

A megközelítőleg iratkapocs méretű lények olyanok, mintha a botsáska és a tücsök keresztezéséből származnának. A tücsökkel ellentétben azonban nem rendelkeznek kifejlett ugrólábbal, ahogy szárnyakkal sem. Gyomortartalmuk laboratóriumi elemzése során a kutatók arra jutottak, hogy az új rovarfajok ragadozó életmódot folytatnak.

A borostyánban talált példány 45 millió éves. "De a faj egész biztosan sokkal-sokkal ősibb." - mondja Klaus Dieter-Klass, a Max Planck Intézet rovartani tanszékének kutatója.

Nőstény Mantophasmatodea zephyra

Fülbemászók rokona

Az őspéldányt a legutóbbi időkig az orthoptera rendbe sorolták - vagyis a csótányok, szöcskék, és tücskök rokonának gondolták - az afrikai leletek azonban módosítottak a képen.

Az új fajok a kutatók szerint az újonnan leírt mantophasma rendbe tartoznak. A két újabb példány közül az egyik Namíbiából származó nőstény rovar a mantophasma zephyra, a másik Tanzániából származó hím a mantophasma solana randszertani nevet kapta. A mantophasmák legközelebbi rokonai a grylloblattodea és phasmatodea rendbe tartozó fajok.

A felfedezés jelentőségét emeli, hogy bár az elmúlt ötven évben számos korábban ismeretlen tengeri állatfajt és rovarfajt fedeztek fel, új rovarrendet 1914 óta nem találtak.