Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A marihuána rákkeltőbb a dohánynál

2002.11.12. 15:01
A marihuána fogyasztása legalább annyira káros a tüdőre, mint a dohányzás - tartalmazza a British Lung Foundation jelentése. Sőt, számos jel mutat arra, hogy bizonyos tekintetben még veszélyesebb is - írja a New Scientist cikke.
A BLF jelentése egy korábbi kutatásra utalva például leszögezi, hogy napi három marihuánás cigaretta elfogyasztása ugyanolyan kárt okoz a hörgőkben, mint egy doboz cigaretta.

Meglepett fogyasztók

A cannabis- és dohánytermékek alkotórészei egyaránt mérgezik a tüdőszöveteket. Ráadásul, amikor a cannabist és a dohányt összekeverve, együtt szívják, az egészségügyi hatások még durvábbak.

Ezek a statisztikai eredmények sok embert megleptek. Különösen azokat, akik azt hitték: ha a marihuána szívása mellett döntenek, akkor az biztonságosabb számukra, mint ha dohányoznának - állította Mark Britton. A BLF elnöke egy 2002-ben szervezett vizsgálatra hivatkozva kijelentette: az Egyesült Királyságban a gyerekek 79 százaléka hitte azt, hogy a marihuána-fogyasztás biztonságos.

Annak a füstnek a mennyisége, ami a tüdőbe jut, kétharmaddal nagyobb, ha kannabiszt is tartalmaz, mint egyébként. A füstöt szintén egyharmaddal mélyebben tüdőzik le, és átlagban négyszer annyi ideig tartják a tüdőben, mielőtt kifújják. Az adatok közel 90 tanulmányon alapulnak.

Ha mélyebben tüdőzzük le a füstöt és tovább tartjuk bent, mielőtt kilélegezzük, akkor több mérgező széndioxid és kátrány hatol be a tüdőbe - mondta Helena Shovelton, a BLF kutatási igazgatója.

Nőtt a dózis

A jointból származó kátrány 50 százalékkal nagyobb koncentrációban tartalmaz rákkeltő anyagokat (benzpirén, benzantracén). A THC (a cannabis elsődleges hatóanyaga) csökkenti az immunrendszer azon képességét, amely a tüdőt megvédi a fertőzésektől. A vizsgálat azt is megállapította, hogy míg a hatvanas években egy joint átlagban 10 milligramm THC-ét tartalmazott, mára ez 150 milligrammra nőtt. Mindez azt jelenti, hogy korunk marihuána élvezői jóval nagyobb dózisban juttatnak szervezetükbe THC-t, mint a hatvanas, vagy akár hetvenes évek fogyasztói.

A cannabis a leggyakrabban fogyasztott illegális drog az Egyesült Királyságban. 2000-ben a 16-29 éves korosztály majdnem 45 százaléka fogyasztott marihuánát. Mi nem akarunk semmilyen politikai ajánlást letenni az asztalra, a célunk az, hogy tájékoztassuk az embereket: aki a kannabisz fogyasztása mellett dönt, az egészségét kockáztatja - jelentette ki a BLF szóvivője.

Lyndon Pugh-t nem győzte meg a jelentés. A CC Newz (egy a marihuána fogyasztás mellett elkötelezett lap) szerkesztője úgy vélekedett, hogy ezek az állítások már számtalan alkalommal megfogalmazódtak. Sok dolog veszélyes az életben, például a vezetés is - tette hozzá az aktivista.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!