Ágnes
-1 °C
2 °C

Margit gólya hazatért

2006.04.16. 09:40
Nagy valószínűséggel a "Repülj a Natura 2000 felett" elnevezésű nemzetközi program keretében műholdas jeladóval ellátott, és elveszettnek hitt Margit nevű fekete gólyát látták dunafalvai fészkében, április nyolcadikán. Az első bizonyíték a madár ürüléke volt. A tavaly szeptemberben eltűnt másik magyar gólya, Koppány jeladója újra működik.

A Margit és Koppány nevű fekete gólyákat a "Repülj a Natura 2000 felett" elnevezésű, az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi program keretében látták el műholdas jeladóval tavaly nyáron, amikor az európai példányok kutatása érdekében nyolc ország összesen húsz gólyája kapott hasonló készüléket. A gólyák útvonalát online követhetik az érdeklődők.

Margit dunafalvai fészkében április legelején először a fekete gólya ürüléke - szaknyelven a meszelés - volt feltűnő, majd április nyolcadikán a kutatók egy gólyapárt láttak a fészekben. "A párzási időszakban nem illik zavarni a fészkeket, de távcsővel határozottan látni lehetett az egyik példány hátára szerelt jeladót. A jeladós gólya felhúzta a hasa alá az egyik lábát, ezért a pontos azonosításhoz szükséges színes gyűrűjét nem láttuk, de kicsi az esély arra, hogy egy másik jeladós gólya fészkelne Margit helyére" - mondta Tamás Enikő, a Magyar Madártani Egyesület feketególya-védelmi programjának munkatársa. A gyűrűs azonosítás pár héten belül megtörténik.

Margit vonult


Tamás Enikő elmondta, az utolsó adat Margit etióp telelőhelyéről érkezett 2006. január 17-én, ahol a tojó fekete gólya észt és lett társaival időzött. Ezután feltehetően készüléke meghibásodott. "Nem tudni, miért, de a Csehország közepén húzódó képzeletbeli észak-déli vonaltól nyugatra induló fekete gólyák nyugatra vonulnak, az attól keletről induló példányok pedig keletre. Így fordulhatott elő, hogy az észt Jaak és Tooni, illetve a lett példányok ugyanazt az útvonalat választották, és mindannyian Etiópiában teleltek, mint Margit" - mondta Tamás Enikő.

Margit tavaly szeptember 12-én dunafalvai fészkéből délkeleti irányba indult, majd napi száz-kétszáz kilométer megtétele után szeptember 20-án Bulgáriában megállt, és közel egy hónapot töltött a Stara Zagora környéki halastavaknál. A program résztvevőinek aggodalma miatt a bolgár ornitológusok ekkor Margit keresésére indultak, és két nap alatt megtalálták szürke gémek és nagy kócsagok társaságában. Úgy tűnt, Margit jól érzi magát, táplálkozik, és erőt gyűjt a további úthoz. Az ornitológusok azt a lehetőséget sem zárták ki, hogy Bulgáriában tölti majd a telet, de Margit nem sokkal ezután, október 16-án útnak indult, és átkelt a Boszporuszon. Törökország és Izrael érintésével érkezett Etiópiába, ahol az összes jeladós fekete gólya közül legdélebbre jutott, majd onnan kicsit északabbra, Etiópia közepén állapodott meg, és töltötte a telet.

A Koppány-rejtély

A másik jeladós magyar fekete gólya, Koppány útját az adó segítségével a törökországi Márvány-tenger ázsiai oldaláig követték a kutatók, ott tavaly szeptember 29-én eltűnt a jel, azóta nem tudják, mi történt az állattal. Koppány Csátalja közelében kapta jeladóját, Magyarországról tavaly szeptember 24-én indult, és szeptember 28-án, a Dardanellák közelében átrepülte a Márvány-tengert, majd szeptember 29-től idén február 10-ig nem adott jelet. Az adatok azt mutatják, azóta ugyanazon a törökországi helyen tartózkodik.

Tamás Enikő szerint ennek több oka lehet. "Előfordulhat, hogy Koppány megdöglött, például nekiment egy villanyoszlopnak, megrázta az áram, és a jeladóval együtt fekszik valahol. A másik lehetőség, hogy orvvadászok lelőtték, de az is megtörténhet, hogy valahogy elhagyta az adót, és akkor nem sokára ő is feltűnik a fészkében, amit néha meglesünk. Egyelőre üres a fészke" - fogalmazott.

Repülj a Natura 2000 felett

A feketególya-program célja egyfelől az európai példányok vonulásának kutatása, másrészt az értékes feketególya-élőhelyeken keresztül a Natura 2000 hálózat bemutatása. Nyolc ország csatlakozott a programhoz: Belgium, Franciaország, Luxemburg, Spanyolország, Cseh Köztársaság, Lettország és Észtország mellett magyar madarászok is befogtak és adóval szereltek fel két példányt, a Mohács közelében található Margitta-szigeten. A műholdas készülékek jeleit az Argos helymeghatározó rendszer Toulouse-i központjában naponta feldolgozzák, a program résztvevői így mindig pontosan tudják, hogy hol tartózkodnak a madarak.