Áramfejlesztő tehenek

2003.03.11. 11:40
Már régóta köztudott, hogy a szarvasmarhák nemcsak élelmiszerek - tej és hús - előállítására alkalmasak, hiszen az istállótrágyából kinyert biogázzal elektromosságot is lehet termelni. Dennis Haubenschild, egy amerikai gazdálkodó arra jött rá, hogy ebben igen komoly lehetőségek rejlenek: a fejőstehenek egyenként napi 40 cent bevételt termelnek a tejükkel, a trágyájuk felhasználásával fejlesztett áram pedig további 30 centet hozott tehenenként.
A Haubenschild Farms az első olyan farm Minnesota államban, amelynek tehenei áramot termelnek. A 760 szarvasmarha istállótrágyájából anaerob baktériumok segítségével szabadítják fel a metánt az áramtermeléshez - számol be a kezdeményezés részleteiről Minnesota állam vidékfejlesztési ügynökségének havilapja, az AG Innovation News. A metán elégetésével előállított elektromos áram az egész farm, valamint 78 átlagos méretű otthon fogyasztását fedezi. A technológiával nemcsak új bevételi forráshoz jutottak a gazdák, de a környéket is megszabadították a bűzös trágyaszagtól.

Háromezer kilowattóra naponta

A farmon naponta 80-90 ezer liter istállótrágya keletkezik. Ebből körülbelül 2200 köbméter biogázt lehet kivonni, amellyel háromezer kilowattóra elektromosság állítható elő. Az újrahasznosított újságpapírral kevert tehéntrágyát naponta háromszor kaparják ki az ólakból. A matériát egyenletes sűrűségűre keverik, majd belepumpálják egy 1,3 millió literes fedett emésztőtartályba.

A trágyát ez után 37 Celsius fokra melegítik fel, így teremtve kedvezőbb feltételeket a metántermelő baktériumoknak. A begyűjtött metánt egy átalakított gázmotorban égetik el, amely egy 150 kilowattos elektromos generátort hajt meg. A motor hőkibocsátásával az ólakat és az emésztőtartályt fűtik.

Haubenschild elmondása szerint a termelt áram 45 százalékát saját maguk használják fel, s ezzel hetente hétszáz dollárt takarítanak meg. A maradék 55 százalék értékesítésével pedig átlagosan 900 dollárt keresnek hetente. Az 1999 szeptembere óta működő rendszer 98,6 százalékos megbízhatósággal állítja elő az elektromosságot.  • Hírek
  • Bankszámla