Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egyre önállóbbakká válnak a Mars-járók

2006.05.30. 10:40
Frissíti az amerikai űrhivatal a Mars-járók szoftvereit, melynek következtében már "intelligens" döntéseket is képesek lesznek meghozni a Vörös Bolygót kémlelő szerkezetek.
A marsjárók a bolygó légkörét vizsgálják, és az új algoritmusnak köszönhetően már csak azokat az adatokat továbbítják a Földre, melyek nagy valószínűséggel értékelhető információkat tartalmaznak, írja a BBC Online.

A NASA állítása szerint űrjárművei a jövőben egyre önállóbbá válnak. Az űrhivatal törekvése ugyanis az, hogy eszközei helyben minél több adatot gyűjtsenek be, de csak a legfontosabbakat továbbítsák az irányítóközpontba. Az új rendszer arra is képes lesz, hogy ha az algoritmusok egy eseményt érdekesnek jelölnek, akkor erről több felvételt készítsen az űreszköz, anélkül hogy a földi irányításnak közbe kéne avatkoznia.

Ha a rendszer működőképesnek bizonyul, olyan események is jól dokumentáltak lesznek, melyeket eddig a késlekedés miatt elszalasztottak. Sőt, egyes kutatók szerint hamarosan már nem csak a Földtől távoli űreszközök szoftvereinek frissítése, de teljes újraírása is lehetséges lesz.