Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vadnyugattá válhat a Mars

2002.09.13. 12:15
Egy vezető brit csillagász attól tart, hogy ha az állami expedíciók helyett magántőkéből utazó felfedezők látnak neki a Mars feltérképezésének, akkor újjáéledhet az egykori Vadnyugat, ahol a törvények fabatkát sem értek.
"Mielőtt ember lépne a Marsra, már esetleg a teljes Naprendszert felderíti az apró robotszondák flottája. De egy évszázadon belül már állandó állomás létesülhet a vörös bolygón" - mondta egy szerdai konferencián Sir Martin Rees, a cambridge-i csillagászati intézet korábbi igazgatója.

Az Antarktisz például védett

Ha kiépült ez az infrastruktúra, a Marsra utazás költségei csökkenni fognak, és ez megnyithatja az utat a különböző típusú felderítő expedíciók előtt. "Abban az esetben, ha kormányzati vagy nemzetközi támogatással indulnak expedíciók, a bolygó hasonló védettséget kaphat, mint az Antarktisz" - hangsúlyozta Sir Martin Rees.

Ha viszont a magánpénzből finanszírozott kalandorok szabadon vagy teljes anarchiában nekiindulhatnak, Rees szerint a törvényen kívüli vadnyugati forgatókönyv valósul meg.

Az űrlifttel könnyebb volna

A Marsot, a Nap körül keringő negyedik bolygót az űrből először 1965-ben fényképezték le. Néhány éve szondák is elérték a sziklás vörös bolygó hideg felszínét, és a folyékony víz lehetséges jelenlétének jeleit fedezték fel.

Az amatőr űrhajósok már sok millió dollárt beleöltek az űrutazás álmába. "Ha a Föld gravitációjának leküzdésére alkalmas hatékonyabb hajtóműveket és üzemanyagot a felszínen lehetne hagyni, és nem jelentene plusz terhet, az utazás sokkal könnyebb és olcsóbb lehetne" - véli Sir Martin Rees.

A kutató egyfajta űrlift kidolgozásában bízik, amely az embereket és a rakományt a földfelszínről egy indító űrállomásra emelhetné. "Az űrbeli utazás többi részét alacsony tolóerejű, esetleg nukleáris hajtóművel lehetne megtenni" - mondta Sir Rees a konferencián.