Mária
17 °C
29 °C

Vadnyugattá válhat a Mars

2002.09.13. 12:15
Egy vezető brit csillagász attól tart, hogy ha az állami expedíciók helyett magántőkéből utazó felfedezők látnak neki a Mars feltérképezésének, akkor újjáéledhet az egykori Vadnyugat, ahol a törvények fabatkát sem értek.
"Mielőtt ember lépne a Marsra, már esetleg a teljes Naprendszert felderíti az apró robotszondák flottája. De egy évszázadon belül már állandó állomás létesülhet a vörös bolygón" - mondta egy szerdai konferencián Sir Martin Rees, a cambridge-i csillagászati intézet korábbi igazgatója.

Az Antarktisz például védett

Ha kiépült ez az infrastruktúra, a Marsra utazás költségei csökkenni fognak, és ez megnyithatja az utat a különböző típusú felderítő expedíciók előtt. "Abban az esetben, ha kormányzati vagy nemzetközi támogatással indulnak expedíciók, a bolygó hasonló védettséget kaphat, mint az Antarktisz" - hangsúlyozta Sir Martin Rees.

Ha viszont a magánpénzből finanszírozott kalandorok szabadon vagy teljes anarchiában nekiindulhatnak, Rees szerint a törvényen kívüli vadnyugati forgatókönyv valósul meg.

Az űrlifttel könnyebb volna

A Marsot, a Nap körül keringő negyedik bolygót az űrből először 1965-ben fényképezték le. Néhány éve szondák is elérték a sziklás vörös bolygó hideg felszínét, és a folyékony víz lehetséges jelenlétének jeleit fedezték fel.

Az amatőr űrhajósok már sok millió dollárt beleöltek az űrutazás álmába. "Ha a Föld gravitációjának leküzdésére alkalmas hatékonyabb hajtóműveket és üzemanyagot a felszínen lehetne hagyni, és nem jelentene plusz terhet, az utazás sokkal könnyebb és olcsóbb lehetne" - véli Sir Martin Rees.

A kutató egyfajta űrlift kidolgozásában bízik, amely az embereket és a rakományt a földfelszínről egy indító űrállomásra emelhetné. "Az űrbeli utazás többi részét alacsony tolóerejű, esetleg nukleáris hajtóművel lehetne megtenni" - mondta Sir Rees a konferencián.