Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A felmelegített Mars

2000.10.11. 15:09
A NASA Ames Kutatóközpontjában kedden százötven fizikus és biológus tanácskozott arról, hogy miként lehetne a Mars légkörét emberi életre alkalmassá tenni. A válasz: üvegházhatással.
"Eredetileg ez az ötlet a science-fictionből való" - mondja Chris McKay, a konferencia szervezője - "Mi megpróbálunk tudományt faragni belőle."

A Marson megtalálhatók az élethez szükséges kémiai alkotóelemek: a szén, a nitrogén és a víz. "A kérdés az, hogy hogyan lesz fagyos Marsból egy meleg és nedves bolygó?" - tette fel tudóstársainak a kérdést McKay, majd kijelentette, hogy egy évszázadon belül lehetséges úgy átalakítani a bolygó éghajlatát, hogy oxigénmaszkban és kötött pulcsiban lehessen rajta sétálni.

Szuperüvegház

Száz év múlva golfautó
Margarita Miranova, az MIT kutatója úgy vélte, hogy a leggyorsabb mód a légkör felmelegítésére, ha úgynevezett szuper-üvegházhatást elősegítő gázokkal töltik fel. "

Tudjuk, hogyan lehet ezeket előállítani, és gyártják is ezeket. Kis koncentrációban is nagyon hatékonyak." - mondta Miranova

Üvegházhatás keltésére legalkalmasabb gázok a perfluorokarbonok (PFC), illetve a klorofluorkarbonok (CFC). Ezek egyikét, másikát előszeretettel alkalmazták korábbi rendszerekben dezodorok hajtógázaként. A Mars felmelegítéséhez elsősorban olyan üvegházhatást okozó anyagra lesz szükség, amely lebomlik és mérgező.

Miranova szerint a gázokat elő lehetne állítani a bolygó felszínén előforduló nyersanyagokból, mindössze száz önálló atomerőművel felszerelt gázgyárra lenne szükség, és száz év múlva már beállnának a grönlandi hőmérsékleti mutatók.

A következő állomás

A légkör ettől még nem válna légzésre alkalmassá - azonban már pár fokos átlaghőmérséklet-emelés után elszaporodhatnának a nitrogénmegkötő baktériumok és az algák. Ha növényekre hagyatkozva próbálnánk oxigénnel feldúsítani a marsi légkört, az körülbelül százezer év alatt érné el az ember számára elviselhető minőséget.

"Elkerülhetetlen, hogy idővel elhagyjuk a Földet." - mondta McKay - "A Mars az első kézenfekvő lépés, és az benne a nagyon izgalmas, hogy általunk terjeszkedhet az élet."