Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A felmelegített Mars

2000.10.11. 15:09
A NASA Ames Kutatóközpontjában kedden százötven fizikus és biológus tanácskozott arról, hogy miként lehetne a Mars légkörét emberi életre alkalmassá tenni. A válasz: üvegházhatással.
"Eredetileg ez az ötlet a science-fictionből való" - mondja Chris McKay, a konferencia szervezője - "Mi megpróbálunk tudományt faragni belőle."

A Marson megtalálhatók az élethez szükséges kémiai alkotóelemek: a szén, a nitrogén és a víz. "A kérdés az, hogy hogyan lesz fagyos Marsból egy meleg és nedves bolygó?" - tette fel tudóstársainak a kérdést McKay, majd kijelentette, hogy egy évszázadon belül lehetséges úgy átalakítani a bolygó éghajlatát, hogy oxigénmaszkban és kötött pulcsiban lehessen rajta sétálni.

Szuperüvegház

Száz év múlva golfautó
Margarita Miranova, az MIT kutatója úgy vélte, hogy a leggyorsabb mód a légkör felmelegítésére, ha úgynevezett szuper-üvegházhatást elősegítő gázokkal töltik fel. "

Tudjuk, hogyan lehet ezeket előállítani, és gyártják is ezeket. Kis koncentrációban is nagyon hatékonyak." - mondta Miranova

Üvegházhatás keltésére legalkalmasabb gázok a perfluorokarbonok (PFC), illetve a klorofluorkarbonok (CFC). Ezek egyikét, másikát előszeretettel alkalmazták korábbi rendszerekben dezodorok hajtógázaként. A Mars felmelegítéséhez elsősorban olyan üvegházhatást okozó anyagra lesz szükség, amely lebomlik és mérgező.

Miranova szerint a gázokat elő lehetne állítani a bolygó felszínén előforduló nyersanyagokból, mindössze száz önálló atomerőművel felszerelt gázgyárra lenne szükség, és száz év múlva már beállnának a grönlandi hőmérsékleti mutatók.

A következő állomás

A légkör ettől még nem válna légzésre alkalmassá - azonban már pár fokos átlaghőmérséklet-emelés után elszaporodhatnának a nitrogénmegkötő baktériumok és az algák. Ha növényekre hagyatkozva próbálnánk oxigénnel feldúsítani a marsi légkört, az körülbelül százezer év alatt érné el az ember számára elviselhető minőséget.

"Elkerülhetetlen, hogy idővel elhagyjuk a Földet." - mondta McKay - "A Mars az első kézenfekvő lépés, és az benne a nagyon izgalmas, hogy általunk terjeszkedhet az élet."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?