Árpád
-2 °C
3 °C

Szimulált Mars-expedíció az utahi sivatagban

2002.04.09. 09:31
Egy utazás a Marsra és onnan vissza jelenleg kereken másfél évet vesz igénybe. "Ha majd emberek utaznak a Marsra, akkor legkevesebb egy évet kell a bolygón eltölteniük, hogy az utazás kifizetődjék" - mondja Jan Osburg, a stuttgarti egyetem űrutazási rendszerekkel foglalkozó intézetének (IRS) munkatársa.
A vörös bolygóra vezető út a 30 éves Osburg számára először két hetet jelent Utah amerikai állam sivatagi magányában, ahol három férfi és két nő társaságában Mars-expedíciót fognak szimulálni.

Két hétig bezárva

A badeni születésű német űrhajózási mérnök a február eleje óta működő "Mars Desert Research Station" elnevezésű kísérleti telepnek immár ötödik személyzetéhez tartozik. A világűrutazás több mint ötezer rajongójának nemzetközi egyesülete kereken 1,14 millió euró költséggel kutatási komplexumot hozott létre Utah kősivatagában, ahol esetenként hattagú team 14 napot tölt kísérletezéssel. Kijutni a komplexumról csak végső szükség esetén, űrhajós öltözékben, egy szellőző nyíláson át lehet. A külvilággal kizárólag műhold segítségével tartanak kapcsolatot egy "földi állomáson" keresztül, amelyet ugyancsak az 1998-ban alakult Mars Society tagjai üzemeltetnek.

Marsi zöldségkertész

"Talajmintákat szándékozunk venni, mintha a Marson lennénk és keressük a választ arra, hogyan kell egy laboratóriumot felszereléssel ellátni" - jelentette ki Osburg, aki a szimulált expedíció során az életfenntartó rendszereket működtető fedélzeti mérnök szerepét tölti be. Feladatkörébe tartozik a lég- és vízszűrők működtetése csakúgy, mint a növények és zöldségfélék meghonosítása a Marson. Emellett az egészségügyi felelős feladatát is el kell látnia, ami - mint hangsúlyozta - "élesben" óriási felelősséget jelent majd.

Fanatikus hobbisták

Osburg már hatéves korában sem gondolt másra, mint a világűrre. Amikor egy alkalommal az iskolában azt a feladatot kapták a diákok, hogy ki-ki rajzolja le a hobbiját, ő rakétát rajzolt. Szilárd meggyőződése, hogy megéli még az ember Marsra utazását, s bízik benne, hogy ő is a Mars-utasok között lehet. Igaz, hogy rontja esélyeit 1 méter 93 centiméteres magassága, valamint az, hogy túlságosan erős szemüveget kell viselnie. A sivatagi szimulált Mars-utazásra 400 érdeklődő jelentkezett - a legkülönbözőbb foglalkozásúak: műszakiak, újságírók és természettudósok.

Osburg 1999 óta tagja a Mars Society-nek, amely céljául tűzte ki, hogy elősegíti a vörös bolygó robotok és emberek általi megismerését. Titkába, a remélt Mars-utazásba beavatta feleségét is, aki minden bizonnyal beleegyeznék a két és fél éves távollétébe. Kétéves kislánya már ki tudja ejteni a "Mars" szót, s a család azt tervezi, hogy áttelepülnek az Egyesült Államokba. Osburg jelenleg éppen állást keres magának Amerikában.

A lelkes férfi különben a második német, aki részt vesz a projektben. Március elején az Utah állambeli kísérleti telep harmadik személyzetének parancsnoka volt Björn Krieger, a Max-Planck-Intézet fizikusa - emlékeztet jelentésében a dpa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?