Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Szimulált Mars-expedíció az utahi sivatagban

2002.04.09. 09:31
Egy utazás a Marsra és onnan vissza jelenleg kereken másfél évet vesz igénybe. "Ha majd emberek utaznak a Marsra, akkor legkevesebb egy évet kell a bolygón eltölteniük, hogy az utazás kifizetődjék" - mondja Jan Osburg, a stuttgarti egyetem űrutazási rendszerekkel foglalkozó intézetének (IRS) munkatársa.
A vörös bolygóra vezető út a 30 éves Osburg számára először két hetet jelent Utah amerikai állam sivatagi magányában, ahol három férfi és két nő társaságában Mars-expedíciót fognak szimulálni.

Két hétig bezárva

A badeni születésű német űrhajózási mérnök a február eleje óta működő "Mars Desert Research Station" elnevezésű kísérleti telepnek immár ötödik személyzetéhez tartozik. A világűrutazás több mint ötezer rajongójának nemzetközi egyesülete kereken 1,14 millió euró költséggel kutatási komplexumot hozott létre Utah kősivatagában, ahol esetenként hattagú team 14 napot tölt kísérletezéssel. Kijutni a komplexumról csak végső szükség esetén, űrhajós öltözékben, egy szellőző nyíláson át lehet. A külvilággal kizárólag műhold segítségével tartanak kapcsolatot egy "földi állomáson" keresztül, amelyet ugyancsak az 1998-ban alakult Mars Society tagjai üzemeltetnek.

Marsi zöldségkertész

"Talajmintákat szándékozunk venni, mintha a Marson lennénk és keressük a választ arra, hogyan kell egy laboratóriumot felszereléssel ellátni" - jelentette ki Osburg, aki a szimulált expedíció során az életfenntartó rendszereket működtető fedélzeti mérnök szerepét tölti be. Feladatkörébe tartozik a lég- és vízszűrők működtetése csakúgy, mint a növények és zöldségfélék meghonosítása a Marson. Emellett az egészségügyi felelős feladatát is el kell látnia, ami - mint hangsúlyozta - "élesben" óriási felelősséget jelent majd.

Fanatikus hobbisták

Osburg már hatéves korában sem gondolt másra, mint a világűrre. Amikor egy alkalommal az iskolában azt a feladatot kapták a diákok, hogy ki-ki rajzolja le a hobbiját, ő rakétát rajzolt. Szilárd meggyőződése, hogy megéli még az ember Marsra utazását, s bízik benne, hogy ő is a Mars-utasok között lehet. Igaz, hogy rontja esélyeit 1 méter 93 centiméteres magassága, valamint az, hogy túlságosan erős szemüveget kell viselnie. A sivatagi szimulált Mars-utazásra 400 érdeklődő jelentkezett - a legkülönbözőbb foglalkozásúak: műszakiak, újságírók és természettudósok.

Osburg 1999 óta tagja a Mars Society-nek, amely céljául tűzte ki, hogy elősegíti a vörös bolygó robotok és emberek általi megismerését. Titkába, a remélt Mars-utazásba beavatta feleségét is, aki minden bizonnyal beleegyeznék a két és fél éves távollétébe. Kétéves kislánya már ki tudja ejteni a "Mars" szót, s a család azt tervezi, hogy áttelepülnek az Egyesült Államokba. Osburg jelenleg éppen állást keres magának Amerikában.

A lelkes férfi különben a második német, aki részt vesz a projektben. Március elején az Utah állambeli kísérleti telep harmadik személyzetének parancsnoka volt Björn Krieger, a Max-Planck-Intézet fizikusa - emlékeztet jelentésében a dpa.