Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fokozódik az üvegházhatás - a Marson

2001.12.09. 11:40
Egy tudományos lapban megjelent tanulmány szerint olvadásnak indultak a Mars sarkainál elterülő hatalmas széndioxid-jégmezők - ez pedig a bolygó felmelegedéséhez vezethet.
A Mars lakhatóvá tételének problémájával több komoly tudományos konferencia is foglalkozott már. A lehetséges megoldások között felmerült például, hogy - a nyolcvanas években igen népszerű hajlakksprayben hajtógázként szereplő - az üvegházhatás és ózonlyuk kialakításában utolérhetetlen freonból kellene nagyobb mennyiséget a rokonszenves vörös bolygó légkörébe juttatni. A Duran Duran sajnos nem vállalta a turnét, de lehet, hogy nem is lesz rájuk szükség.

A Malin Space Science Systems kutatói, Michael A. Caplinger és Michael C. Malin szerint az üvegházhatás természetes módon fokozódik a Marson.

Egy csepp, két csepp, öt csepp, meg tíz...

Caplinger és Malin Science magazinban megjelentetett tanulmányában a marsi sarkvidékekről 1999-ben és 2001-ben készített fotókat hasonlított össze. A huszonhárom hónapig tartó marsi év alatt a bolygó sarkvidékeit borító fagyott széndioxid jellemző formái látványos eróziónak indultak.

"Ez nem évszakra jellemző dolog. A széndioxid gyorsan olvad és a folyamat nem fog megállni" - mondta Caplinger. A kutató szerint a széndioxidot nem a legutóbb megfigyelt óriási homokvihar sodorta magával - ellenben úgy vélte, hogy az évszázadok során rétegekben lerakódott szárazjéggleccserek - a földi gleccserekhez nagyon hasonlóan - olvadás jeleit mutatják. Malinék a fotók vizsgálata során megállapították, hogy a szárazjégben található árkok szélesebbek és mélyebbek lettek az eltelt marsi év során.

Javuló éghajlat

Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy a Mars légkörének sűrűsége és széndioxidtartalma növekszik, fokozva az üvegházhatást, felmelegítve a bolygót. Ha ez így folytatódik, alig ezer éven belül a folyékony víz is visszatérhet a vörös bolygó felszínére, a leendő gyarmatosítók pedig oxigénmaszkkal, ingujjban sétálgathatnak a kősivatagban.

A szakma azonban nem egészen ért egyet Malinékkal. "Nagyon helyes megfigyelésről van szó, de a vizsgált időszak túl rövid ahhoz, hogy hosszú távon meg lehet jósolni a Mars legkörének változásait" - vélekedett Allah H. Treiman a houstoni Hold és Égitestkutató Intézet szakértője.