Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Fokozódik az üvegházhatás - a Marson

2001.12.09. 11:40
Egy tudományos lapban megjelent tanulmány szerint olvadásnak indultak a Mars sarkainál elterülő hatalmas széndioxid-jégmezők - ez pedig a bolygó felmelegedéséhez vezethet.
A Mars lakhatóvá tételének problémájával több komoly tudományos konferencia is foglalkozott már. A lehetséges megoldások között felmerült például, hogy - a nyolcvanas években igen népszerű hajlakksprayben hajtógázként szereplő - az üvegházhatás és ózonlyuk kialakításában utolérhetetlen freonból kellene nagyobb mennyiséget a rokonszenves vörös bolygó légkörébe juttatni. A Duran Duran sajnos nem vállalta a turnét, de lehet, hogy nem is lesz rájuk szükség.

A Malin Space Science Systems kutatói, Michael A. Caplinger és Michael C. Malin szerint az üvegházhatás természetes módon fokozódik a Marson.

Egy csepp, két csepp, öt csepp, meg tíz...

Caplinger és Malin Science magazinban megjelentetett tanulmányában a marsi sarkvidékekről 1999-ben és 2001-ben készített fotókat hasonlított össze. A huszonhárom hónapig tartó marsi év alatt a bolygó sarkvidékeit borító fagyott széndioxid jellemző formái látványos eróziónak indultak.

"Ez nem évszakra jellemző dolog. A széndioxid gyorsan olvad és a folyamat nem fog megállni" - mondta Caplinger. A kutató szerint a széndioxidot nem a legutóbb megfigyelt óriási homokvihar sodorta magával - ellenben úgy vélte, hogy az évszázadok során rétegekben lerakódott szárazjéggleccserek - a földi gleccserekhez nagyon hasonlóan - olvadás jeleit mutatják. Malinék a fotók vizsgálata során megállapították, hogy a szárazjégben található árkok szélesebbek és mélyebbek lettek az eltelt marsi év során.

Javuló éghajlat

Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy a Mars légkörének sűrűsége és széndioxidtartalma növekszik, fokozva az üvegházhatást, felmelegítve a bolygót. Ha ez így folytatódik, alig ezer éven belül a folyékony víz is visszatérhet a vörös bolygó felszínére, a leendő gyarmatosítók pedig oxigénmaszkkal, ingujjban sétálgathatnak a kősivatagban.

A szakma azonban nem egészen ért egyet Malinékkal. "Nagyon helyes megfigyelésről van szó, de a vizsgált időszak túl rövid ahhoz, hogy hosszú távon meg lehet jósolni a Mars legkörének változásait" - vélekedett Allah H. Treiman a houstoni Hold és Égitestkutató Intézet szakértője.