Benedek
-5 °C
5 °C

Gömb alakú guruló szonda a Marson

2001.08.23. 13:43
A NASA JPL kutatói akkor jutottak erre az ötletre, amikor egy kísérleti jármű, egy kerekes marsjáró elromlott a tesztek során. Mialatt a Mojave sivatagban fel-alá száguldott, az egyik embermagas felfújható kereke hirtelen levált, és a széltől hajtva a homokdűnék között messzire gurult.
Egy gömb alakú, ház méretű szonda ki tudná használni a Mars felszínén uralkodó szélviszonyokat, és képes lehetne a helyváltoztatásra. A NASA kutatói ezzel a megoldással kiküszöbölhetnék a nehéz terepviszonyok között kevésbé megbízható kerekes járgányok használatát.

A NASA olyan pehelysúlyú és felfújható robotot fejleszt, amely tovagördülve képes közlekedni a Marson, a belsejében pedig feszítő zsinórokkal rögzítve kamerákat és vízkereső felszerelést cipel.

Ha a gömb eléri az érdeklődésre számot tartó helyszínt, a ballont kissé leengedik, ezzel stabilizálják a helyzetét. Ha a talajvizsgálat befejeződött, újból felfújja magát, és a megfelelő irányú szélt kivárva továbbgurul. A NASA Pasadenában működő, sugárhajtást kutató laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratory, JPL) munkatársai a különleges gömb első működő prototípuson dolgoznak.

Szapora léptű alkatrész

A JPL kutatói akkor jutottak erre az ötletre, amikor egy másik kísérleti jármű, egy kerekes marsjáró elromlott a tesztek során. Mialatt a Mojave sivatagban fel-alá száguldott, az egyik embermagas felfújható kereke levált, és a széltől hajtva a homokdűnék között messzire gurult.

Negyed mérföldet tett meg a nehéz talajviszonyok között - mondta el a CNN-nek Tim Conners, a NASA technikusa, aki a terepjáró eszköz elszabadult kerekét üldözte. Jack Jones, a NASA kutatója el volt képedve a gyorsjárású alkatrész láttán. A ballon képes volt a mély homokkal borított, komoly emelkedőket leküzdeni. Semmi nem állította meg az útján.

Jones és a JPL robotjaihoz felfújható eszközöket fejlesztő munkatársai nyomban újabb alkalmazási lehetőségeken gondolkodtak. Ha elég nagyra építjük, a szondát semmi nem állíthatja meg. A guruló Mars-robot 35 kilométeres óránkénti sebességet képes elérni, a megállításához pedig a ballonból kissé leeresztik a gázt.

Semmi nem állíthatja meg

Egy másfél méteres labdát teszteltek a sivatagban, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy négyszer ekkora gömb tekintélyes méretű sziklákat küzdhetne le, és 25 fokos emelkedőkön is feljutna. Ennek eléréséhez kizárólag a Mars gyér légkörében fújó erős szelet használná.

A gurulás irányításához kedvezőtlen szelek esetén kissé leeresztenék a ballont, vagy egy belső navigációs rendszer parancsainak megfelelően folyadékot pumpálnának a jobb vagy a bal oldalra, enyhe kanyarvételre késztetve a gömböt.

Ez mind kísérleti megoldás, vagyis még más ötleteket is kipróbálunk. De komolyan bízom benne, hogy a szél hajtotta gömb működni fog - jelentette ki Jones. Augusztus végén újabb tesztek következnek a Mojave sivatagban.

A tudós véleménye szerint egy ilyen szonda a Marson az ütközés tompítására a leszállásnál is tudná hasznosítani a párnázatát. Ez a megoldás más kedvező légkörű és gravitációjú égitesten, például a Neptunusz Triton vagy a Jupiter Io nevű holdján is bevethető lenne.