Mátyás
-6 °C
1 °C

A porvihar az egész Marsot beborította

2001.10.12. 13:48
A Hubble űrteleszkóp és a bolygó körül keringő Mars Global Surveyor (MGS) szonda felvételei alapján elmondható, hogy gyakorlatilag a Mars teljes felszínét porfelhők takarják. A bolygót sűrű vöröses porfüggöny borítja - jelentette ki egy csütörtöki sajtókonferencián Jim Garvin, a NASA Marsot kutató programjának vezetője. A vihar miatt a NASA mérnökei azt mérlegelik, hogy jelentősen módosítják a tervek szerint két hét múlva a bolygót elérő szonda pályáját.
A bolygó déli féltekéjén beköszöntő tavasszal van összefüggésben a vihar - jelentették ki az AP jelentése szerint a NASA kutatói. A Földhöz hasonlóan a Mars forgási tengelye is döntött kissé. A Naphoz legközelebb akkor kerül a pályáján, amikor a déli féltekén tavaszodik. A Hellász-medence, ahonnan a vihar indult, szintén délen van.

Kína holdszonda fellövését tervezi
A kínai űrhivatal (CSNA) vezetője, Luan Enjie beszámolt a Holdra küldendő kínai szonda terveiről, de nem nevezte meg az időpontot és a várható költségeket. A hivatalos kínai hírügynökség szerint a szondát a kínai Hosszú menetelés rakéta fedélzetén indíthatnák útnak. Kína rendszeresen lő fel műholdakat, és komoly tervek vannak az embert szállító űrhajók kifejlesztésére. Az űrhivatal szerint a holdszonda segíthet Kínának, hogy fontosabb szerepet harcoljon ki a világ űrkutatásában.
A tudósok még keresik a magyarázatot arra, miért keletkezett ilyen gigantikus a vihar. Júniusban a vihar látszólag a Hellász-medence egyik fennsíkján támadt, kisebb porfelhőből alakult ki. A területről készített felvételek szerint a por észak és kelet felé terjedt, azzal fenyegetve, hogy narancsvörös fátyollal borítja be az egész bolygót.

A fő viharból kisebbek váltak ki, és augusztus közepén már körbeszáguldottak a bolygón - mondta el Philip Christensen, az Arizona állami egyetem szakértője. A Mars felszíne 10 fokkal lehűlt, mert a poron alig hatol át a nap fénye.

Forró szél

A vihar most csillapodni látszik, de ahogy a bolygó a következő hónapokban közelít a Naphoz, újabb viharok jelentkezhetnek - mondta Christensen. Bár csökkent a hőmérséklet a felszínen, a porfelhők egyre forróbbak, és fel fognak emelkedni az atmoszféra magasabb régióiba. Ez felborítja a Mars Odyssey szonda keringési pályára állítására készített terveket. Ennek dátuma eredetileg október 23. lett volna.

A szondát felszerelték az atmoszféra sűrűségét érzékelő szenzorral, és a lassítás során folyamatosan ereszkedik, és fékeződik a bolygó légkörében. A por azonban a Mars felszíne felett 65 kilométeres magasságba is feljut - jelentették ki a Nasa kutatói. A felszín közelében óránként 130 kilométeres lehet a szélsebesség, de nagy magasságban ez elérheti a 420 kilométert is.

Háromévenként vihar

Mars vihar nélkül és viharral
Az első teljes Mars-felszínt beborító vihart 1956-ban figyelték meg. Tizenöt évvel később, amikor a Mariner 9 szonda készített közeli felvételeket, porba burkolózott az egész bolygó. Azután a viharok minden 4-5 évben jelentkeztek.

Átlagosan három marsi év alatt alakult ki egy komoly vihar. Mivel a Mars sokkal távolabb van a Naptól, mint a Föld, a keringési ideje is hosszabb. Egy "év" a Marson körülbelül két földi évnek felel meg.

A Mars Odyssey szondát április 7-én lőtték fel. A tervek szerint a Mars körül 400 kilométeres magasságban fog keringeni, ahol információkat gyűjt a vörös bolygó ásványi anyagairól, földtani történetéről és háttérsugárzásáról. A NASA azt reméli, az Odyssey küldetése sikeres lesz, miután 1999-ben elveszett a Mars Climate Orbiter és a Mars Polar Lander is.