Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Vizet találtak a Marson

2002.05.26. 17:23
Hatalmas mennyiségű fagyott vízre bukkantak a NASA kutatói a Mars felszínén. A víztömeg ötszáz méter mély óceánt alakítana ki bolygó felszínén, ha felolvadna. Az eddigi sejtéseket megerősítő felfedezés után felgyorsulhat a Mars-expedíció terve és az élet nyomai utáni kutatás is.
Hatalmas kiterjedésű vizet találtak a Marson jégformában a NASA kutatói. A jég kevéssel a felszín alatt helyezkedik el. A felfedezés nyomán a NASA akár húsz éven belül emberek Marsra küldése mellett dönthet - véli a BBC tudósítója. A felfedezés hivatalos bejelentése csütörtökön várható, annak egy jelentős tudományos szakfolyóiratban való megjelenése előtt.

Hova lett a sok víz?

A felfedezést a Mars Odyssey szonda tette, mely február óta gyűjt adatokat a bolygóról. A szonda adatai megerősítették a korábbi feltételezéseket a bolygó hatalmas víztartalékairól. Az új megfigyelések választ adhatnak a tudományos életet már hosszabb ideje foglalkoztató problémák egyikére is.

A tudósok már korábban is találtak arra utaló jeleket, hogy a Mars felszínét valaha óceánok borították, azonban nem találtak választ arra a kérdésre, hogy hova lett a hatalmas vízmennyiség. A szonda mostani mérései alapján a válasz - felszívódott a bolygó felszínét borító laza homok-szikla rétegben. Az Odyssey szonda egy gammasugaras spectrométerrel a Mars felszínének összetételét vizsgálta, külön megjelölve az ott fellelhető hidrogént.

Lenyűgöző víztömeg

Csillagászok véleménye szerint a felszín alatt egy méterrel található hidrogén a fagyott víz jégkristályaiban lelhető fel. Ugyanezzel az eszközzel fedezték fel a hold sarki övezeteinek árnyékos oldalán a jeget. A víz nyomait a Marson más módszerekkel is bizonyította az Odyssey szonda. A kutatókat lenyűgözte a Marson található víz mennyisége - írja a BBC. A tudósok eredetileg legkevesebb egy év alatt gondolták bizonyíthatónak a víz jelenlétét a bolygón, ehhez képest már hetekkel a kutatás megkezdése után bizonyítékkal szolgált a szonda.

A víztömegre a bolygó déli féltekén, a hatvanadik szélességi övétől délre találtak rá, feltételezéseik szerint ugyanez előfordulhat a bolygó északi féltekén is - erre ugyan bizonyítékuk még nincsen. A felfedezés nagyban meghatározhatja a következő szondák landolási helyét, illetve az élet nyomai utáni kutatást is jobban fókuszálhatja. A jég mennyisége alapján végzett számítások szerint ötszáz méter mély óceán boríthatta a bolygó felszínét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?