33 pikoműholdat lő fel a NASA

2012.02.15. 15:48

Képek és videók

A BME honlapja

Kourou térképe

Az Európai Űrügynökség után a NASA is kedvet kapott a kis méretű műholdakhoz. Az amerikai űrkutatási hivatal már kiválasztotta azt a 33 pikoműholdat, amik felmehetnek majd az űrbe 2013 és 2014 között. A kiválasztott Cubesatokat amerikai egyetemek, rádióamatőrök és a védelmi minisztérium készítette. A műholdakat három körben választották ki. A felövés után technológiai demonstrációra, oktatási, vagy tudományos célokra használják őket. A NASA nem nyújtott pénzügyi támogatást a műholdak megépítéséhez.

429961main cubesat 1
Fotó: Montana State University, Space Science and Engineering Laboratory.

A Cubesat szabvány alapján készült el a hétfőn felbocsátott Masat–1 is, az első magyar műhold. A BME hallgatói és oktatói csupa magyar innováció segítségével rakták össze a szerkezetet. Felépítése hasonlít az összes többi pikoműholdéhoz: tápegység, kommunikációs egység, giroszkóp,  mérőberendezések, fedélzeti számítógép.

A magyar műhold annyiban tér el az általános formulától, hogy helyet kapott benne egy fél-aktív mágneses stabilizáló rendszer is, amellyel a Földről, távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni – ezzel a képességével a Masat–1 kiemelkedik a pikoműholdak mezőnyéből.  • Tippek
  • Bankszámla