Elnémul a Masat–1

2012.03.20. 15:11

Képek és videók

A BME honlapja

Kourou térképe

Szerdáról csütörtökre virradóan egy műszakilag érzékeny műveletet hajt végre a magyar műhold stábja, ezért rövid időre elnémul a Masat–1, azaz az eddigi folyamatos sugárzás helyett csak vételi üzemmódra kapcsolnak.

A csapat éjjel olyan hosszú távú, érzékeny elektromágneses méréseket végez el, amelyek megkövetelik, hogy a műholdat úgynevezett csendes üzemmódba kapcsolják. A kísérletek után ismét visszakapcsolnak normál üzemmódba, ettől kezdve újra bárki befoghatja az űreszköz által sugárzott telemetriai adatokat. Egészen pontosan magyar idő szerint csütörtökön 0 óra 27 perc és 1 óra 57 perc között nem működik majd a műhold rádióadója. Amennyiben minden rendben zajlik, a visszaállás automatikusan megtörténik.

Stabilizációs kísérlet

A mostani, tervezett leállás az úgynevezett aktív stabilizáló rendszer tesztelésének köszönhető. Eddig csak a műhold passzív stabilizációs rendszere – ami egy ferromágnesre épül – működött, ami a Föld mágneses teréhez igazítja a Masat–1 helyzetét. Ez azt jelenti, hogy a műhold iránytűként viselkedve máshogy mozog az északi, és máshogy a déli félteke fölött haladva. A déli féltekén haladva legtöbbször a kamerás oldalát mutatja a Föld felé, míg az északi félteke fölött az antenna mutat felénk leginkább.

Amennyiben a kísérlet sikeres lesz, akkor az elektromágnese segítségével a földi személyzet mondhatja majd meg a műholdnak, hogy melyik oldalát fordítsa a Föld felé. A teszttel azért vártak idáig, mert az aktív stabilizáló rendszer energiaigényes, és eddig azt vizsgálták, képesek-e elég energiát összegyűjteni a működtetéséhez. Az eddig begyűjtött adatok szerint jól sikerült megtervezni az energiafelhasználást, a műhold akkumulátorai rendben működnek és tudott energiát is tartalékolni, ezért elkezdhetik a kíséretet.

Jól szerepel

A Masat–1 teljesítménye már az aktív stabilizáló rendszer nélkül is kiemelkedő. A fellövés óta folyamatosan fogható a jele, ami nem mondható el a Vega által felvitt összes CubeSat-műholdról. A műhold hibamentes működésének köszönhetően nagyon hamar megkapta a hivatalos rádióamatőr-műhold minősítését is, MO-72 (MagyarSat-OSCAR-72) néven.

Nemrég a telemetriai adatok mellett sikeresen töltöttek le előre eltárolt fotót is a műholdról, majd egy hete kiderült, hogy az eszköz kamerát is vitt magával, amellyel ráadásul az eddigi összes pikoműholdnál jobb, közel meteorológiai minőségű, színes felvételeket készített a Földről.  • Hírek
  • Bankszámla