Az ENSZ is regisztrálja a magyar műholdat

2012.05.04. 10:23

Képek és videók

A BME honlapja

Kourou térképe

Az Egyesült Nemzetek Szererezetének világűrbeli ügyekért felelő irodája (United Nations Office for Outer Space Affairs – UNOOSA) megkapta a Masat–1 csapatától a hivatalos regisztrációhoz szükséges dokumentumokat, melyet továbbítottak az ENSZ Titkárságának. Az ENSZ 1976 óta veszi nyilvántartásba a világűrbe kijuttatott eszközöket.

Nem ez az első hivatalos statisztika, amelybe bekerül a magyar űreszköz. Február 16-án, nem sokkal a felbocsátás után hivatalos rádióamatőr-műhold lett a Masat–1, megkapta az úgynevezett OSCAR számot. A magyar műhold az MO-72 nevet kapta, amelynek feloldása Magyar Orbiting,a szám pedig azért ennyi, mert ez 72. rádióamatőr-műhold. A műholdat építő csapat egyébként a kezdetektől fogva kapcsolatban van a rádióamatőrökkel, segítségükkel nagyon sok adatot begyűjtöttek már.

Ellenben a többi pikoműholddal, melyet szintén a Vega hordozórakéta bocsátott fel február 13-án, a Masat–1 tökéletesen működik, felbocsátása óta semmilyen hibát nem produkált, műszerei rendben vannak, a hőmérséklete kiegyensúlyozott, a rádióadása pedig jól fogható. Ez pedig az alapfeltétele annak, hogy bekerüljön a hivatalos nyilvántartásokba.  • Hírek
  • Bankszámla