József, Bánk
-6 °C
0 °C

A dohányosok gyermekei rosszabbak matematikából

2005.01.07. 10:36
A passzív dohányzást elszenvedő gyermekek iskolai matematikai eredményei, illetve olvasási képességei rosszabbak mint azoké, akiknek otthoni élete dohányfüsttől mentes, állapították meg amerikai kutatók.

Kimberley Yolton, a Cincinnati Gyermekklinika munkatársa és kutatócsoportja több mint négyezer 6-16 év közötti gyermek iskolai teljesítményét vizsgálta, megkülönböztetett figyelemmel kísérve az olvasási és matematikai eredményeket, általában véve a gondolkodási képességet.

Egyúttal megmérték, hogy az érintett gyermekek vérében milyen mennyiségben van jelen a nikotin lebomlásakor keletkező vegyület, a kotinin, ami jelzi, hogy az illető gyermek szervezete milyen mértékben telítődött dohányfüsttel. A kotinin koncentrációja egyértelműen magasabb volt azoknál, akinek legalább egy családtagja dohányzik.

Egyenes arányban

A cincinnati kutatók számára a vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy azok a gyermekek, akiknek vérében magasabb volt a kotininkoncentráció, rosszabb eredményeket produkáltak matematikából és olvasásból, és általában véve gyengébb teljesítményt nyújtottak a logikus gondolkodás terén, úgy, hogy a teljesítmény romlása egyenes arányban állt a kotinin koncentrációjának növekedésével, írta a kutató az Environmental Health Perspectives című folyóiratban. Megfigyelhető volt az is, hogy már csekély mennyiségű kotinin is csökkentette az illető gyermek eredményeit.

A jelenség oka egyelőre nem ismert, írta Kimberley Yolton. Utalt ugyanakkor arra, hogy állatkísérletek már korábban egyértelműen bizonyították, hogy a dohányfüst, illetve az abban lévő anyagok módosítják az idegrendszer struktúráját. Közrejátszhat az is, hogy a dohányfüst belélegzése csökkenti a gyermek szervezetének oxigénellátását, tette hozzá a kutatónő.