Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

140 éves matematikai problémát oldottak meg

2008.03.05. 12:30
Darren Crowdy, a londoni Imperial College egyetem professzora egy párizsi konferencián, előadás közben jött rá egy olyan probléma megoldására, amivel közel másfél évszázadig sikertelenül birkóztak a világ matematikusai.

A Schwartz-Christoffel-egyenletet egymástól függetlenül dolgozta ki két német matematikus, Elwin Bruno Christoffel és Hermann Amandus Schwartz az 1860-as években. A geometriai tétel bonyolult felületeket leíró egyenletek felállításában segít azzal, hogy szabályos alakzatokra bontja fel a szabálytalan formákat.

Az egyenletet az építészetben alkalmazzák főként, mivel segítségével már a tervezőasztalon megállapítható, hogy egy épület vagy híd milyen terheléseket fog elbírni. Az utóbbi évtizedben a repülőgépek tervezésénél vetették be az elméletet nagy sikerrel, a szárnyakra és a gép testére ható erők szimulálásakor, legújabban pedig az agysebészek munkáját segíti az idegsejtek struktúrájának megjelenítésével.

A gond az volt az egyenlettel, hogy nem volt alkalmazható olyan felületre, amiben lyukak vannak, és olyan esetekben, ahol többféle anyagból áll a leírni kívánt objektum. 140 évig nem sikerült általánosítani a tételt, de mostantól Crowdy professzor módosításaival az egyenlet sokkal univerzálisabban lesz használható mint eddig.