Judit
2 °C
7 °C

140 éves matematikai problémát oldottak meg

2008.03.05. 12:30
Darren Crowdy, a londoni Imperial College egyetem professzora egy párizsi konferencián, előadás közben jött rá egy olyan probléma megoldására, amivel közel másfél évszázadig sikertelenül birkóztak a világ matematikusai.

A Schwartz-Christoffel-egyenletet egymástól függetlenül dolgozta ki két német matematikus, Elwin Bruno Christoffel és Hermann Amandus Schwartz az 1860-as években. A geometriai tétel bonyolult felületeket leíró egyenletek felállításában segít azzal, hogy szabályos alakzatokra bontja fel a szabálytalan formákat.

Az egyenletet az építészetben alkalmazzák főként, mivel segítségével már a tervezőasztalon megállapítható, hogy egy épület vagy híd milyen terheléseket fog elbírni. Az utóbbi évtizedben a repülőgépek tervezésénél vetették be az elméletet nagy sikerrel, a szárnyakra és a gép testére ható erők szimulálásakor, legújabban pedig az agysebészek munkáját segíti az idegsejtek struktúrájának megjelenítésével.

A gond az volt az egyenlettel, hogy nem volt alkalmazható olyan felületre, amiben lyukak vannak, és olyan esetekben, ahol többféle anyagból áll a leírni kívánt objektum. 140 évig nem sikerült általánosítani a tételt, de mostantól Crowdy professzor módosításaival az egyenlet sokkal univerzálisabban lesz használható mint eddig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?