Viola
-5 °C
-2 °C

Nemzetközi matematikus konferencia Budapesten

2008.04.16. 16:40
Matematika a világban címmel rendezi meg a Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) soron következő konferenciáját Budapesten, amelyen a szervezet végrehajtó bizottsági üléséhez kapcsolódóan az IMU tisztségviselői tartanak angol nyelvű előadásokat pénteken és szombaton.

"A Nemzetközi Matematikai Unió mintegy 80 matematikai szervezetet egyesít, de a vezetőség budapesti ülésén további tagfelvételi kérelmeket bírálunk el. Magyar részről a Bolyai Társulat és az Akadémia is kapcsolatban áll az IMU-val" - mondta Lovász László, a szervezet elnöki tisztét betöltő Széchenyi-nagydíjas akadémikus.

A négynapos konferencia első napján főleg az alkalmazott, szombaton pedig az elméleti matematikának szentelt előadások lesznek. A nyitóelőadást John M. Ball, az IMU előző elnöke tartja, aki a folyékony kristályok elméletének matematikai problémáit vázolja fel. Több előadás foglalkozik a hálózatokkal, amelyeknek különböző aspektusait tekintik át. A legfontosabb Martin Grötschel, az IMU főtitkárának előadása, aki a különböző közlekedési és szállítási hálózatok optimalizálásával foglalkozik majd. Saját előadásával kapcsolatban

Lovász László elmondta, hogy a világban nagyon sok helyen léteznek nagy hálózatok. A spektrum igen széles, az internettől kezdve az emberi agyon át a különböző társadalmi és ökológiai hálózatokig terjed. Ezek szerkezetére, matematikai leírására a gráfelmélet szolgál. A gráfelméleten belül azonban ezek a hálózatok olyan hatalmas méretűek, hogy egy az egyben le sem lehet őket írni. Nincs egy teljes leírása semmilyen adott pillanatban ezeknek a hálózatoknak. Ebből az következik, hogy az ilyen hálózatok vizsgálatára más kérdések és más módszerek kellenek, s velük kapcsolatos problémákat érdemes vizsgálni - mondta Lovász László.

Az IMU elnöke kiemelte, hogy vasárnap és hétfőn a végrehajtó bizottság számos, a nemzetközi matematikai közéletet érintő ügyben dönt majd. Szó esik a matematikatanításról, és foglalkoznak az alkalmazott matematikával való kapcsolattal is. A meghívottak között van legnagyobb alkalmazott matematikai társaság, az ICIAM (International Council for Industrial and Applied Mathematics) elnöke, Rolf Jeltsch professzor is.

"Az egyik fő napirendi pontunk az elektronikus publikációk szerepe, lehetőségei, jogi problémái. A másik ilyen kérdés a tudományos teljesítmény számszerű mérésével kapcsolatos módszerek. Ajánlásokat szeretnénk kidolgozni arra, hogy speciálisan a matematikában ezeket milyen mértékig szabad alkalmazni, és milyen más módszerekkel ajánljuk ezeket összekapcsolni. A tudománymetriai módszerek nem veszik figyelembe a matematika specifikumát. Erre vonatkozóan szeretnénk egy komolyabb ajánlásokat megfogalmazni" - emelte ki Lovász László.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!