Tekla
9 °C
20 °C

Matematikai magyarázatot találtak az impotenciára

2007.05.04. 15:02
Egy kétszáz éves matematikai képlet továbbfejlesztésével kiszámolható a pénisz teherbíró képessége.

Daniel Udelson urológus úgy véli, hogy a férfiak erekciós problémája nemcsak a hímtag nagyságától és formájától függ, hanem attól az ellenállástól is, amellyel a pénisz találkozik. A professzor, aki a bostoni egyetemen űrhajózási technológiákkal foglalkozik, a híres 18-ik századi német matematikus, Euler formuláját hívta segítségül a probléma magyarázatához.

Euler egy képlettel kiszámította az oszlopok teherbíró képességét, amit Udelson továbbfejlesztett, így egyénileg meg tudja határozni, meddig terjed egy adott esetben a hímtag teherbíró képessége. Ez ugyanis függ a belső nyomástól, amellyel a vér a péniszbe áramlik. Egy egészséges férfi esetében a nyomás 60 és 90 higanymilliméter. Az impotencia esetében azonban 30 higanymilliméterig is csökkenhet a nyomás.

Nyomás alatt

Matematikailag nézve a belső nyomásnak mindig nagyobbnak kell lennie, mint a külső ellennyomásnak, amely akkor keletkezik, ha a hímtag behatol a vaginába. Ha a nyomás kisebb, a behatolás nem lehetséges.

A modell megbízhatóságát 57 férfival tesztelték, mégpedig úgy, hogy sós oldat befecskendezésével mesterséges erekciót állítottak elő. Ezután a pénisz végére addig gyakoroltak nyomást, amíg az le nem lankadt. A nyomás nagyságát mérték, és így osztályozták, hogy méret és forma szerint mekkore ellennyomást visel el a hímtag. A módszer 80 százalékban bizonyult megbízhatónak.