Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Kitöréssel fenyeget a Mauna Loa

2002.10.16. 17:10
Amerikai kutatók a hegy gyanús megemelkedését regisztrálták. A Hawaii-szigeteken található Mauna Loa, a világ legnagyobb vulkánja alatt 18 évi szünet után valami ismét készülődik.
Mauna Loa
Csaknem két évtizedes nyugalmi időszakot követően a világ legnagyobb, a Hawaii-szigetek legveszélyesebb vulkánja ismét aktivizálódott. Az U.S. Geological Survey és a Stanford egyetem kutatói a hegy oldalában elhelyezkedő mérőállomások adatait elemezték.

A kutatók beszámolója szerint a 4200 méter (a tengerfenéktől számítva kilenc kilométer) magas Mauna Loa kráterének pereme néhány hónapja évi 5-9 centiméteres sebességgel szélesedni kezdett. A kráter szilárd belső kérge megnyúlt és emelkedni kezdett, amit a kutatók a belső nyomásnövekedésre vezetnek vissza.

18 év szünet

A tűzhányó hasonló tágulása egy várható kitörésre is utalhat, figyelmeztetnek a kutatók. Azt viszont még nem tudták megmondani, mekkora a veszélye annak, hogy a Mauna Loa valóban kitör. A pontos előrejelzés felállításához még hiányoznak a megfelelő mérési adatok és az elég pontos szimulációk.

Az óriás tűzhányó utoljára 1984-ben tört ki, akkor a rendkívül gyorsan leömlő láva a hat kilométerre fekvő Hilo városáig is eljutott. A műholdas alapú GPS készülékekkel végzett hosszú távú mérések azt mutatták, hogy a kitörés után egy évtizedig 'tágult' a hegy, hogy utána lassan ismét összeessen. Ez a folyamat addig folytatódott, amíg idén májusban a folyamat hirtelen megfordult, és mág tartó növekedésbe ment át.

1900 óta 15 kitörés

Kilauea
Pontosan ezzel egy időben kezdett ismét lávát lövellni a szomszédos Kilauea vulkán, ami a kutatók szerint messze nem véletlen. A két tűzhányó párhuzamos aktivizálódása a két magmarendszer összeköttetésére utal. A nagyobb és idősebb Mauna Loával szemben a Kilauea 1983 óta szinte szünet nélkül aktív.

A világ legnagyobb vulkánja azonban meglepően hosszú ideig szunnyadt. 18 éve nem tört ki, ez pedig az 1843 óta vezetett részletes feljegyzések szerint a második leghosszabb nyugalmi periódus. A vulkán egyébként 1900 óta már 15 alkalommal tört ki.

Paul Segall, a Stanford egyetem geofizikusa és kollégái most további figyelmeztető jelekre várnak. Ha még a földrengések száma és energiája is megugrik, könnyen lehet, hogy a kitörés küszöbön áll.