Szilvia
5 °C
16 °C

Kitöréssel fenyeget a Mauna Loa

2002.10.16. 17:10
Amerikai kutatók a hegy gyanús megemelkedését regisztrálták. A Hawaii-szigeteken található Mauna Loa, a világ legnagyobb vulkánja alatt 18 évi szünet után valami ismét készülődik.
Mauna Loa
Csaknem két évtizedes nyugalmi időszakot követően a világ legnagyobb, a Hawaii-szigetek legveszélyesebb vulkánja ismét aktivizálódott. Az U.S. Geological Survey és a Stanford egyetem kutatói a hegy oldalában elhelyezkedő mérőállomások adatait elemezték.

A kutatók beszámolója szerint a 4200 méter (a tengerfenéktől számítva kilenc kilométer) magas Mauna Loa kráterének pereme néhány hónapja évi 5-9 centiméteres sebességgel szélesedni kezdett. A kráter szilárd belső kérge megnyúlt és emelkedni kezdett, amit a kutatók a belső nyomásnövekedésre vezetnek vissza.

18 év szünet

A tűzhányó hasonló tágulása egy várható kitörésre is utalhat, figyelmeztetnek a kutatók. Azt viszont még nem tudták megmondani, mekkora a veszélye annak, hogy a Mauna Loa valóban kitör. A pontos előrejelzés felállításához még hiányoznak a megfelelő mérési adatok és az elég pontos szimulációk.

Az óriás tűzhányó utoljára 1984-ben tört ki, akkor a rendkívül gyorsan leömlő láva a hat kilométerre fekvő Hilo városáig is eljutott. A műholdas alapú GPS készülékekkel végzett hosszú távú mérések azt mutatták, hogy a kitörés után egy évtizedig 'tágult' a hegy, hogy utána lassan ismét összeessen. Ez a folyamat addig folytatódott, amíg idén májusban a folyamat hirtelen megfordult, és mág tartó növekedésbe ment át.

1900 óta 15 kitörés

Kilauea
Pontosan ezzel egy időben kezdett ismét lávát lövellni a szomszédos Kilauea vulkán, ami a kutatók szerint messze nem véletlen. A két tűzhányó párhuzamos aktivizálódása a két magmarendszer összeköttetésére utal. A nagyobb és idősebb Mauna Loával szemben a Kilauea 1983 óta szinte szünet nélkül aktív.

A világ legnagyobb vulkánja azonban meglepően hosszú ideig szunnyadt. 18 éve nem tört ki, ez pedig az 1843 óta vezetett részletes feljegyzések szerint a második leghosszabb nyugalmi periódus. A vulkán egyébként 1900 óta már 15 alkalommal tört ki.

Paul Segall, a Stanford egyetem geofizikusa és kollégái most további figyelmeztető jelekre várnak. Ha még a földrengések száma és energiája is megugrik, könnyen lehet, hogy a kitörés küszöbön áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?