Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Mégsem halnak ki a férfiak

2005.09.02. 15:31
Kutatók bebizonyították, hogy a számtalanszor sérült genetikai állományú y kromoszóma féltve őrzi utolsó 27 érintetlen géncsaládját.

Mégsem tűnik el a föld színéről 10 millió év múlva a férfinemet maghatározó y kromoszóma - állapította meg a frissen közzétett amerikai tudományos munka, vitatkozva ezzel egy ausztrál kutató néhány évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott elméletével, amely szerint az y kromoszóma oly sok gént veszített az evolúció során, hogy fokozatosan elsatnyul, majd végleg kipusztul.

Nem pusztul tovább

Az y kromoszóma a vizsgálatok szerint az elmúlt 6 millió év során nem veszített tovább genetikai állományából, s a jelek szerint képes megóvni és megújítani önmagát - állapította meg David Page a Massachusetts állambeli Cambridge-ben lévő Whitehead orvosbiológiai kutatóintézet munkatársa a Nature című amerikai tudományos szaklap legfrissebb számában.

A vizsgálat megállapítása egybehangzik azokkal a korábbi matematikai számításokkal, amelyek szintén azt bizonyították, hogy a kromoszómák fejlődésével a génpusztulás üteme lassul, és ugyanakkor cáfolja mindazokat az elméleteket, amelyek szerint a férfiúi y kromoszóma pusztulásra van ítélve.

Az y kromoszóma 300 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földön, és azóta elcsökevényesedett: nem képes megszabadulni saját sérült, hibás DNS-étől, hiányzik ugyanis belőle a többi kromoszómában meglévő mechanizmus, amely képes megsemmisíteni a valamilyen okból károsodott genetikai kötéseket. Az évmilliók során az y kromoszóma több száz génje károsodott így. Mára a kromoszóma eredeti genetikai állományából csupán 27 gén vagy géncsalád maradt.

Önerő

A mai y kromoszómának azonban van egy különleges tulajdonsága: képes arra, hogy a még meglévő genetikai állományának mintegy felét önerőből felerősítse, megvédve ezzel önmagát a kihalástól - hangoztatta a massachusettsi kutató.

David Page szerint feltehetően e tulajdonságnak köszönhető, hogy az emberi faj y kromoszómájában az elmúlt 6 millió év során gyakorlatilag nem következett be további génveszteség. Ez pedig ellentmond annak a tételnek, miszerint az y kromoszóma olyan gyorsan veszít eredeti genetikai állományából, hogy körülbelül 10 millió esztendő múlva végleg eltűnik a Föld színéről - írta az amerikai kutató.