Krisztina
18 °C
24 °C

A meditálás lassítja az AIDS kórlefolyását

2008.07.27. 10:04
A meditálás akár néhány hét alatt is lelassíthatja az AIDS-folyamat súlyosbodását. Az új módszerrel kísérletező kaliforniai kutatók a kedvező hatást az immunrendszer erősödésével magyarázzák.

Amennyiben a kaliforniai kutatók eredményeit nagyobb vizsgálatok is alátámasztják, egy olcsó és kellemes módszer áll majd az AIDS-szel viaskodó betegek rendelkezésére. A UCLA (University of California Los Angeles) tudóscsoportja hatvanhét HIV-pozitív önkéntest vont be a vizsgálatba. Közülük negyvennyolc részben vagy teljes egészében végigcsinált egy stresszoldó, úgynevezett teljes tudatosságra épülő meditációs programot, amelynek során a résztvevők megtanulták, hogy nyitottan éljék meg a jelent, nem gondolva a múltra, és nem aggódva a jövő miatt.

"A résztvevőknek általában stresszel terhes az élete - többségük afroamerikai, meleg, munkanélküli" - írták a kutatók a vizsgálat eredményeit összefoglaló tanulmányukban, amely a Brain Behavior, and Immuníty című szaklapban látott napvilágot.

A kéthónapos meditációs program heti kétórás foglalkozásokat, egynapos visszavonult meditációt és naponkénti otthoni gyakorlást tartalmazott. A program előtt és után ellenőrizték a résztvevőknél az úgynevezett CD4 sejtszámot, amely megmutatja, hogy milyen állapotban van a szervezet immunrendszere. HIV-fertőzötteknél tájékoztatást ad a fertőzés mértékéről, segít a szövődmények és további fertőzések kockázatának becslésében, és e mutató alapján nyomon követhető a kezelés hatékonysága is. Mint kiderült, minél többet meditáltak a résztvevők, annál magasabb volt esetükben a CD4 sejtszám.

Minden vírusra jó?

"A HIV-hordozók szervezete jól reagált a meditációra, ráadásul a résztvevők valóban élvezték a foglalkozásokat. A módszer kiegészítésként alkalmazható a gyógyszeres kezelés mellett" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító David Creswell, aki szerint nem egészen világos, hogy miként fejti ki hatását a meditálás. "Közismert, hogy a stressz növeli a vírusszámot. A meditálás vagy közvetlenül a CD4 sejtszámot növeli, vagy segít elnyomni a vírust" - magyarázta a tudós.

David Creswell meggyőződése szerint a program nem csupán a HIV-vírushordozók esetében lehet hatékony: sikerrel alkalmazhatják más fertőzéseknél, de az élet minden területén hasznos lehet. "A HIV-hordozókat különösen sok stressz éri, ezek az emberek többnyire társadalom perifériáján tengődnek. Ugyanakkor a középosztálybelieket is napi szinten sok stressz éri" - hangsúlyozta David Creswell.