Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Gémerek alfában

2002.07.31. 13:08
Mi a hasonlóság az önsanyargató szerzetes, a gerelyvető és a számítógéppel játszó ember között? A válasz: az agyhullám.
A számítógépes játékok erőszakosságát semmi sem múlhatja felül, begolyóznak tőle a gyerekek. A sportorvostudomány szerint azonban ez nem így van. A gémerek agyi tevékenysége nagy hasonlóságot mutat az atlétákéval, vagy a meditáló szerzetesekével.

Alfa kolbász, flow hal

"Az úgy nevezett flow állapot az optimális pszichikai tapasztalat. A dolgok olyan egyszerűen és jól mennek, mintha automata pilótára kapcsolnák az embert. Főleg olyanok tapasztalják, akik csúcsteljesítményt érnek el egy adott területen." - magyarázza az ismereteket Costas Karageorghis, a Brunel Egyetem sportpszichológia szakának előadója.

A szakemberek egy bajnok Virtua Fighter játékost és egy kezdő gerelyvetőt hasonlítottak össze. A mérés során kellemetlen helyzetbe hozták őket játék illetve gerelyvetés közben, majd kérdőívet kellett kitölteniük. A kérdőív alapján a tudomány a flow állapot kilenc tényezőjét próbálta kimutatni és pontozni.

Dobjon be egy ötvenest

A többszörös bajnok gémer 17 pontot szerzett a teszten, míg a gerelyhajító 17,44 et ért el. Doktor Karageorghis szerint mindketten érzékelték valamelyest a flow állapotot, mivel elhagyták a 16 pontos csíkot.

A sportpszichológus szerint a virtuális alámerülés hatásából adódó jelenségeket jobb gerelyhajítók nevelésére lehetne használni.