Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gémerek alfában

2002.07.31. 13:08
Mi a hasonlóság az önsanyargató szerzetes, a gerelyvető és a számítógéppel játszó ember között? A válasz: az agyhullám.
A számítógépes játékok erőszakosságát semmi sem múlhatja felül, begolyóznak tőle a gyerekek. A sportorvostudomány szerint azonban ez nem így van. A gémerek agyi tevékenysége nagy hasonlóságot mutat az atlétákéval, vagy a meditáló szerzetesekével.

Alfa kolbász, flow hal

"Az úgy nevezett flow állapot az optimális pszichikai tapasztalat. A dolgok olyan egyszerűen és jól mennek, mintha automata pilótára kapcsolnák az embert. Főleg olyanok tapasztalják, akik csúcsteljesítményt érnek el egy adott területen." - magyarázza az ismereteket Costas Karageorghis, a Brunel Egyetem sportpszichológia szakának előadója.

A szakemberek egy bajnok Virtua Fighter játékost és egy kezdő gerelyvetőt hasonlítottak össze. A mérés során kellemetlen helyzetbe hozták őket játék illetve gerelyvetés közben, majd kérdőívet kellett kitölteniük. A kérdőív alapján a tudomány a flow állapot kilenc tényezőjét próbálta kimutatni és pontozni.

Dobjon be egy ötvenest

A többszörös bajnok gémer 17 pontot szerzett a teszten, míg a gerelyhajító 17,44 et ért el. Doktor Karageorghis szerint mindketten érzékelték valamelyest a flow állapotot, mivel elhagyták a 16 pontos csíkot.

A sportpszichológus szerint a virtuális alámerülés hatásából adódó jelenségeket jobb gerelyhajítók nevelésére lehetne használni.