Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Robotmentő amerikai katonáknak

2007.06.08. 16:25
A szerkezet azok életét mentené meg, akik sebesülten fekszenek a harcmezőn. A mentőcsapattal szemben a robot fáradtság nélkül tud megtenni hatalmas távolságokat, és térdelve vagy fekvő helyzetben haladva a sebesültekkel észrevétlen is marad.

Annak a fogadalomnak a jegyében, miszerint nem hagy hátra elesett bajtársakat, májusban egy 22 éves amerikai őrmester meghalt Irakban, miközben eltűnt társai után kutatott.

A hasonló tragédiákat megelőzendő, a Vecna Technologies of College Park a kongresszus támogatásával egy távirányítású robot fejlesztésébe kezdett az Egyesült Államokban. Az 180 centis, medvének (BEAR, Battlefield Extraction-Assist Robot) keresztelt szerkezet egyenetlen terepen is tud haladni és keresztüljut az ajtókon is, miközben egy sebesült katonát cipel.

A nemrégiben bemutatott prototípus egy karjával akár 135 kilót is elbír, és képes fel-alá mászkálni a lépcsőn egy életnagyságú bábuval a kezei közt.

Medve sokoldalú

"Egy olyan gépre volt szükség, amely lényegében minden olyan helyre eljut, ahova az ember is." - mondta el Daniel Theobald, a Vecna elnöke. Medve azonban olyan dolgokra is képes, amikre az ember nem, például fáradtság nélkül tud megtenni hatalmas távolságokat, és térdelve vagy fekvő helyzetben haladva a sebesültekkel észrevétlen marad a magas fűben és a falak mögött.

A fejlesztők szerint a humanoid jegyek és a Teddy maci stílus barátságos külsőt kölcsönöz a szerkezetnek, ami lélektani szempontból nagyon fontos lehet a sebesült katonák számára.

Jelenleg viszont a robot karjai még egy targonca villájához hasonlítanak leginkább, de a tervek szerint a későbbiekben ez változni fog, az új, irányítható karok a lehető legkisebb fájdalmat okozzák majd a sérülteknek.

A robot mozgása attól függően, hogy éppen milyen a terep, többféleképpen történhet: ha egyenetlen, a combon és a lábszáron található hernyótalpakon, ha pedig sima, a csípőn, a térden és a lábfejen elhelyezkedő kerekeken is haladhat. Az egyensúly megtartásáról a beépített számítógép vezérelt motorok és giroszkópok gondoskodnak.

Medve nélkülözhetetlen lesz

Habár Medve elsődleges feladata a sebesült katonák kimenekítése, lesznek ennél kevésbé magasztos feladatai is. Meg kell például pakolnia a teherautókat és cipelnie kell a hadfelszerelést. Ezzel együtt Theobald szerint a sereg nélkülözhetetlen tagja lesz.

Az első hadszíntéri tesztelések várhatóan öt éven belül megkezdődnek.