Szilárda
-4 °C
3 °C

Kényeztetik a kísérleti majmokat

2002.07.08. 12:34
Az állatkísérletek során újabban kényszerítés helyett meggyőzéssel veszik rá az állatokat a részvételre. A kísérleti alanyok már egyre több helyen maradhatnak a saját ketreceikben a tesztek során, és akkor nyomkodhatják a gombokat, amikor kedvük és idejük engedi. A kutatók eközben távolról figyelik meg őket. Az elképzelés kisebb szépséghibája, hogy a tudósok a majmok agyába továbbra is elektródákat ültetnek, a sertések bőrére pedig maró anyagokat locsolnak.
Némi türelemmel és érzékenységgel elérhető, hogy az állatok velük és ne ellenük dolgozzanak, mondják a megközelítés úttörői. Azokat a nyilvánvaló előnyöket leszámítva, hogy így nem kell megkötözni vagy nyugtatózni az állatokat, szerintük így egyszerűbb is a kísérletek elvégzése, és értékelhetőbb eredmények is születnek, mint ha az állatok feszültek vagy félnek.

Saját ketrecükben maradhatnak

Nagy-Britanniában, a Porton Downban működő Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratóriumban különböző ingerületátvivő-anyagok hatásait vizsgálják. Apró adókat helyeznek el a majmok agyában, így az agy elektromos aktivitása távolról is megfigyelhető. A majmoknak a teszt során a ketrecükben egy érintőképernyőn megjelenő síkidomok között kell különbséget tenni. Ezeket a teszteket korábban úgy végezték, hogy az állatot kivették a ketrecéből, és a számára idegen laborba vitték, ahol a kísérlet folyamán lekötözve tartották.

Jutalmazás és maró anyagok

Az állatok hozzászoknak a gondozóikhoz, a kutatók szerint ez a kapcsolat különösen fontos. Ha a majmok együttműködnek, a gondozóktól "luxuscikkeket" kapnak cserébe, például banánturmixot. "Úgy tűnik, élvezik, amit csinálnak. Persze nem helyes emberközpontúan megítélni őket, de mindenesetre az állatoknak megvan az a lehetőségük, hogy úgy döntsenek, nem akarnak részt venni a kísérletekben. Sosem kényszerítjük a főemlőseinket semmire." - szögezte le az intézet egyik vezető kutatója, aki - a harcos állatvédők zaklatásait elkerülendő - név nélkül nyilatkozott a New Scientistnek.

Az intézetben betanítottak sertéseket is, hogy együttműködjenek azokban a kísérletekben, melyek során maró anyagok ellen védő krémeket tesztelnek. Régebben ehhez nyugtatózták őket, most már megtanulták elviselni a bőrükre helyezett érzékelőket, melyek a reakciókat és a bőr nedvességvesztését mérik.

Az állatvédők óvatosak

Az állatvédő szervezetek csak óvatosan üdvözölték a kezdeményezést. Remélik, hogy az ötlet elterjed, bár továbbra is az állatkísérletek beszüntetésének örülnének legjobban. "Bár az ártalmak enyhítése mellett vagyunk, mégis nyugtalanít, hogy az állatokat arra fogják betanítani, hogy önként vegyenek részt olyan kísérletekben, melyekben megsérülhetnek, vagy akár meg is halhatnak." - mondta Maggie Jennings, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals állatvédő szervezet képviselője.

Viktor Reinhardt főemlőskutató, a washingtoni Animal Welfare Institute állatvédő szervezet tanácsadója lelkesen támogatja az új irányzatot. Reinhardt egyébként a '90-es évek elején rhesusmajmokat tanított meg arra, hogy a vérvételhez kinyújtsák a karjukat a ketrecükből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!