Méhátültetést tervez egy amerikai orvos

2007.01.15. 15:34
Néhány éve Szaúd-Arábiában végeztek már technikailag sikeresnek minősített méhátültetést; most egy New York-i orvos szeretné megadni az esélyt azoknak a nőknek, akinek méhe betegség vagy baleset miatt alkalmatlan arra, hogy kihordják magzatukat.

A rákos megbetegedések és a baleseti sérülések következtében megsérült méhű nőkön szeretne segíteni Giuseppe Del Priore, egy New York-i kórház orvosa, aki még idén szeretné elvégezni a nyugati hemiszféra első méhátültetését. A terv hatalmas vitát kavart; a műtét ellenzői azzal érvelnek, hogy az eljárást nem tesztelték megfelelően állatokon, és hogy elképzelhető: a magzat kihordásával járó előnyök nem arányosak azzal a veszéllyel, amellyel a méhátültetésen átesett anyának és a magzatnak szembe kell néznie, írta hétfői számában a Washington Post.

Míg egyes orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a felmerülő szakmai és etikai problémák miatt a méhátültetés nehezen védhető eljárás, mások szerint a modern társadalom túl nagy hangsúlyt fektet a terhesség kilenc hónapos idejére. "Mi a szülő létének sine qua nonja? A szülő igazi munkája akkor kezdődik, amikor a gyerek megszületik, és hazakerül" - nyilatkozta a lapnak a New York-i Yeshiva Egyetem egyik családi ügyeket tanulmányozó hallgatója.

Ideiglenes méh

Del Priore szerint azonban több ezer olyan nő van, aki méhének rendellenessége, rákos daganat vagy korábbi szülések során bekövetkezett komplikációk miatt nem eshet teherbe. Az orvos szerint ők minden lehetőséget megérdemelnek. Más szakmabeliek is támogatják a méhátültetést, feltéve, ha az orvos a lehetőségekhez képest biztos benne, hogy sikerül a műtét, és a betegek is tisztában vannak a kockázatokkal.

Néhány éve végeztek már méhátültetést: szaúdi orvosok majmokon és kecskéken végzett kísérletek után 2002-ben egy 46 éves donor méhét ültették egy 26 éves nő testébe, és bár komplikációk miatt a transzplantátumot 99 nap múltán el kellett távolítaniuk, technikai értelemben sikeresnek minősítették a műveletet.

A bonyolult műtét után legalább három hónapot kell majd várni, hogy az orvosok megbizonyosodjanak róla, az újonnan beültetett méh biztonságos környezetet jelent a magzatnak, és ezalatt a páciensnek kilökődést gátló gyógyszereket kell szednie, mondta Del Priore. Ezután in vitro megtermékenyített embriót helyeznek a méhbe. A szülés császármetszéssel történik, hogy a végén magát a méhet is eltávolíthassák. Del Priore az eljárást ideiglenes transzplantációnak nevezi - ha a beültetett szerv kikerül a testből, a páciens abbahagyhatja a gyógyszerek szedését, és ez a módszer az újszülött szempontjából is elfogadható mértékű kockázatot jelent.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla