Oszkár
20 °C
29 °C

Méhek vezethetnek a sorozatgyilkosok nyomára

2008.07.31. 07:46
Egy brit kutatás szerint a méhek viselkedése élelemkeresés közben hasonlít arra, ahogyan a sorozatgyilkosok kiválasztják az áldozataikat.

A University of London egyetem kutatói méhek mozgását vizsgálták rádiós azonosítócsipek (RFID) segítségével, és arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok viselkedése élelemszerzés közben meglepően hasonlít arra, ahogyan a sorozatgyilkosok az áldozatukat kiválasztják. A kutatást vezető Dr. Nigel Raine professzor szerint felfedezésük segíthet a kriminológusoknak a nyomozás során a gyilkosságok gyanúsítottjáról geografikus profilt készíteni és következtetni a lakhelyére.

A kísérletben a méheket egyesével megjelölték, és rádiós csipekkel követték a mozgásukat. Azt tapasztalták, hogy a kaptár közvetlen közelében egy zónát érintetlenül hagynak élelemkereséskor, és csak egy bizonyos távolságban az otthonuktól kezdenek élelmet gyűjteni. Ennek valószínűleg az a célja, hogy a ragadozók és paraziták számára megnehezítsék a kaptár megtalálását. Az állatvilágban nem egyedi ez a viselkedés, denevéreknél, de még cápáknál is megfigyelték.

Kriminológusok szerint az emberi bűnözők hasonlóképpen viselkednek: a sorozatgyilkosok jellemzően a lakóhelyüktől nem messze keresnek áldozatot, de arra mindig ügyelnek, hogy ne is legyen túl közel a tetthely az otthonukhoz, ahol nagyobb a veszélye, hogy egy szemtanú esetleg felismeri őket.

A kutatók remélik, hogy a méhek viselkedésének pontosabb megértése hozzásegíthet ahhoz, hogy a nyomozók a bűncselekmények helyszínei alapján szűkítsék a gyanúsítottak körét.