Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Verekedősek lesznek a stresszes magzatok

2002.09.10. 11:29
A terhesség folyamán átélt traumák és a későbbi erőszakos cselekedetek között szoros összefüggést sejtenek a prenatális (magzati) létet tanulmányozó pszichológusok. A nemzetközi prenatális pszichológiai és orvosi társaság (ISPPM) szeptember 19-22 között Budapesten tartja kongresszusát.
A hollandiai Nijmegenben májusban megrendezett nemzetközi tudományos konferencián részt vevő pszichológusok, terapeuták és szülészek a magzati sors az erőszak eredetének összefüggését vizsgálták .

"A destruktív emberi viselkedés elsősorban a kötődésben felfedezhető zavarokra vezethető vissza" - jelentette ki a májusi konferencián tartott előadásában Thomas Verny kanadai prenatális pszichológus. Az egyén alapvető érzelmi alapmintája már a születés előtt kialakul. A kutató szerint az anyaméhben nemcsak a karok és a lábak lábak fejlődnek ki, hanem alakul ki a külvilág ingereire adott alapvető emocionális, érzelmi reagálás is.

Veleszületett erőszak

"Ezek az ismeretek meghatározó jelleggel beivódnak a tudatunkba, még abban az időben, amikor az idegpályák kialakulnak" - véli Ludwig Janus pszichoterapeuta, az ISPPM elnöke.

Janus előadásában vizsgálati eredményekkel igazolta, hogy a normális szintnél jóval nagyobb stressznek kitett magzatokból később stresszérzékenyebb emberek lesznek. A kutató szerint ez annyira jellemző, hogy jóformán előre programozott erőszakról beszélhetünk.

Terhelt magzati sors

Gyilkosokat felnevelő édesanyákkal folytatott mélyinterjúk szerint ezek a nők igen zaklatott terhességen mentek keresztül. A gyermek apja verte őket, vagy elhagyta a családot. Mindenesetre Janus hangsúlyozza, hogy a születés előtt beivódó élmények egymagukban nem elegek ahhoz, hogy felnőtt korára az illető maga is erőszakossá váljon.

"Ilyen formán különösen a fiatalok aszociális fejlődésére és erőszakra fogékonyságára lehet igaz, hogy a születés előtti és alatti boldogtalan élmények és elutasítottság, megtoldva a későbbi negatív élményekkel, lehetetlenné teszik a bizalmi viszony és a másokhoz való kötődés kiépítését." Janus viszont utal arra, hogy a rossz kiindulási esélyeket rendszerint kompenzálni lehet.

Bevált a támogatása a nyomornegyedekben

Megelőző intézkedésként a kutató azt javasolja, hogy adják meg a terhes nőknek a védelem átfogó lehetőségét. Példaként egy venezuelai nyomornegyedekben bevezetett programot említett, ahol a kismamákat célzottan támogatták, és segítettek nekik ráhangolódni születendő gyermekükre.

Az eredmények igen biztatóak voltak. Ezeknek a nőknek a gyermekei túlnyomórészt jól fejlődtek, és ritkábban "csúsztak le". A kutató szerint az anyák támogatásának rendkívül jó következményei lesznek. Nemcsak társadalmi, hanem gazdasági szempontból is.

"A korai zavarok miatt kialakuló aszociális fejlődés a társadalomnak több százezer eurójában kerülhet, miközben ennek töredéke elegendő volna a kezdeti fejlődés konstruktív támogatására" - állítja Janus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!