Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A melltartó befeszít

2003.02.12. 13:24
Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy "okos" melltartót, amely szorosabbra feszíti a vállpántokat, ha a viselője érdekei ezt kívánják. A polimerek vizsgálatával foglalkozó intézet már ugrást elemző térdvédőt is készített.
A melltartó olyan szövetből készült, amely a különleges külső rétege révén képes összehúzódni, ha a nyúlása meghalad egy előre meghatározott mértéket. Más intelligens szövetekkel kísérletezve a Wollongong egyetemen működő kutatócsoport már készített napelemekkel és akkukkal feldúsított ruhát az amerikai hadseregnek, illetve olyan térdvédőket, amelyek "közlik" a sportolóval, hogy jól ért-e földet.

A New Zealand Herald beszámolója szerint az egyetem intelligens polimerek intézetének vezetője, Gordon Wallace kijelentette, hogy Ausztrália és Új-Zéland gyapjúipara jó alapot ad arra, hogy betörjenek az ilyen új típusú anyagok formálódó világpiacára.

"A gyapjú nagyszerű kiindulási alap, csodálatos a kémiai felépítése. Ha a megfelelő kémiai tulajdonságokkal rendelkező anyagot keressük, én mindenképpen a gyapjút választom" - jelentette ki a professzor.

A vezetése alatt álló kutatócsoport azért látott neki a melltartó kifejlesztésének, mert a nők nagy része testedzés közben kényelmetlenségre panaszkodik. Az intézet a fejlesztéseihez olyan vezetőképes polimereket használ, amelyek a műanyaghoz hasonlóan rugalmasak, viszont az atomi szerkezetüket úgy alakították át, hogy képesek vezetni az áramot.