Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A melltartó befeszít

2003.02.12. 13:24
Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy "okos" melltartót, amely szorosabbra feszíti a vállpántokat, ha a viselője érdekei ezt kívánják. A polimerek vizsgálatával foglalkozó intézet már ugrást elemző térdvédőt is készített.
A melltartó olyan szövetből készült, amely a különleges külső rétege révén képes összehúzódni, ha a nyúlása meghalad egy előre meghatározott mértéket. Más intelligens szövetekkel kísérletezve a Wollongong egyetemen működő kutatócsoport már készített napelemekkel és akkukkal feldúsított ruhát az amerikai hadseregnek, illetve olyan térdvédőket, amelyek "közlik" a sportolóval, hogy jól ért-e földet.

A New Zealand Herald beszámolója szerint az egyetem intelligens polimerek intézetének vezetője, Gordon Wallace kijelentette, hogy Ausztrália és Új-Zéland gyapjúipara jó alapot ad arra, hogy betörjenek az ilyen új típusú anyagok formálódó világpiacára.

"A gyapjú nagyszerű kiindulási alap, csodálatos a kémiai felépítése. Ha a megfelelő kémiai tulajdonságokkal rendelkező anyagot keressük, én mindenképpen a gyapjút választom" - jelentette ki a professzor.

A vezetése alatt álló kutatócsoport azért látott neki a melltartó kifejlesztésének, mert a nők nagy része testedzés közben kényelmetlenségre panaszkodik. Az intézet a fejlesztéseihez olyan vezetőképes polimereket használ, amelyek a műanyaghoz hasonlóan rugalmasak, viszont az atomi szerkezetüket úgy alakították át, hogy képesek vezetni az áramot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek