Piroska
-2 °C
5 °C

Online szűrhető a memóriazavar

2004.11.09. 10:30
A német kutatók az anonim teszt során a résztvevők elméjét többek között memóriakártyákkal, számsorokkal és felvillanó arcképekkel teszik próbára. A korai felismerés segíthet a betegségek okozta memóriaproblémák kezelésében.
A feledékenyek a jövőben tetszőleges alkalommal önvizsgálatot végezhetnek, hogy komoly memóriaproblémájukat kialakulásának kezdetén felismerhessék. A Gedaechtnisonline.de (emlékezet online) weboldalon elérhető tesztet a német Duisburg egyetem kutatói fejlesztették ki.

A körülbelül 20 perces anonim teszt során a résztvevők elméjét többek között memóriakártyákkal, számsorokkal és felvillanó arcképekkel teszik próbára.

Szól, ha baj van

Ha az online vizsgálat komolyan veendő eredményt hozott, a páciens virtuális konzultációra léphet tovább, ahol felsorolják a szakszerű orvosi segítséget biztosító klinikákat.

A betegség okozta memóriazavar korai felismerése és kezelése rendkívül fontos, idézte az APA hírügynökség az egyetem közleményét.

Leront a stressz

Az elég korai beavatkozással még a különben gyógyíthatatlan Alzheimer-betegség kialakulása is lassítható, illetve kitolható a folyamatos ápolást biztosító otthonba utalás időpontja.

A csökkent emlékezőképesség fiatal korosztályoknál is felléphet, például rendkívüli stressz mellékhatásaként, illetve különböző betegségek kísérőjelenségeként.