Értelmet nyert a menstruációs hiszti

2007.01.30. 13:45
A nők menstruációs ciklust kísérő érzelemkitörései evolúciós célt szolgálhatnak, állapították meg amerikai kutatók. A tüszőrepedést megelőző érzelemrohamok a teherbe eséssel állhatnak összefüggésben.

A National Institute of Mental Health nevű bethesdai pszichiátriai kutatóintézet orvosai 15 nő agytevékenységét figyelték meg a menstruációs ciklus különböző szakaszai alatt. A kísérleti alanyoknak egy olyan játékkal kellett játszaniuk, amellyel kisebb, ám nem pénzre váltható összegeket lehetett nyerni. A kutatás során mágnesrezonanciás képalkotással (fMRI) is megvizsgálták a résztvevők agyát.

Intenzívebb öröm

Az orvosok azt tapasztalták, hogy a menstruációs ciklus tüszőérési fázisában (a menstruációs vérzés kezdetétől az ovulációig tartó két hét) a nők agyának orbitofrontális kérge és amygdalája fokozott aktivitást mutatott, amikor az alanyok nyertek a játékban. Az orbitofrontális kéregnek szerepe van többek között a döntéshozatalban, a szociális normákban, a jutalmazásban és az érzelmek kifejezésében, a magyarul mandulamagnak is nevezett amygdala pedig elsősorban az érzelmi reakciókért felelős.

előtte/utána (képünk illusztráció)

A Jean-Claude Dreher professzor vezette csoport ebből azt a következtetést szűrte le, hogy a nők nagyobb intenzitással élik át az érzelmeket a tüszőérési fázisban. A vizsgálatot a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban publikáló tanulmány szerint ennek a pozitív érzelmek esetében van jelentősége. Az ovuláció (tüszőrepedés) közeledtével az erősebb örömérzet miatt a párosodási hajlandóság is nagyobb lehet, vagyis a nők akkor kívánják legjobban a szexet, amikor a legtermékenyebbek. Dreher szerint minden bizonnyal az evolúció felelős ezért, ám azt ő is elismerte, hogy elméletének alátámasztásához további vizsgálatok szükségesek.

A vizsgálat eredménye egyébként összecseng korábbi kutatásokkal, amelyek kimutatták, hogy a nőkre bizonyos drogok (elsősorban kokain és amfetamin) nagyobb hatással vannak a tüszőérési fázisban. Dreher szerint a bethesdai csapat felfedezése segíthet a drogfüggők kezelésében is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla