Emőke
-4 °C
9 °C

Elkészült a világ legpontosabb mérlege

2006.02.03. 12:01
Német kutatók ötévi munkával olyan precíziós mérleget építettek, amely néhány tíz nanogrammnál többet még légköri nyomáson sem csal.

A németországi Ilmenauban működő műszaki egyetem kutatói saját adataik szerint a világ legpontosabb precíziós mérlegét alkották meg. Az úgynevezett Superkomparator mérési pontatlansága egy kilogrammos teher esetén 100 nanogramm (100x10-9 g), vákumban 50 nanogramm, közölte az egyetem.

Ezzel a világon elsőként sikerült elérni a nanogrammokban mérhető pontosságot. Az egyetem rendszermérési és értékelő-technológiai intézetének (PMS) kutatói öt évig dolgoztak a mérleg megalkotásán.

Reprodukálható eredmény

A kutatási projektet az egy kilogrammos nemzetközi etalont őrző, párizsi központú Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM) kezdeményezte. Sok kutató dolgozott már hasonlóan pontos mérlegen, de csak kevés készülék készült el, idézte az APA hírügynökség Gerd Jäger, a PMS vezetőjének szavait.

Az eddig épült mérlegek ráadásul csak rövid ideig voltak képesek a rendkívüli pontosságra. A PMS készüléke viszont reprodukálható méréseket produkál. Az intézet vezetője szerint immár nincsen akadálya annak, hogy ilyen pontosságot elérő gépek épüljenek.