Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Vérvétel 30 méterrel a jég alatt

2002.02.12. 13:20
Egy orvosi kísérlet színhelye volt nemrégiben a tiroli Plannsee. Benjamin Franz bajor extrém búvártól a tavat borító jég alatt 30 méterrel vettek vért. Az orvosok azt vizsgálták, hogy az extrém sportolók hogyan tudnak ilyen mélyre és sokáig merülni.
A Willmeringből származó 31 éves sportolót egy súly vontatta le a mélységbe, ahol légzőkészülékkel felszerelkezve vérvételre készen várta Urs Braumandl regensburgi orvos.

"Fel szeretnénk deríteni, hogyan képesen az extrém sportoló búvárok ilyen hosszan és ilyen mélyre merülni" - nyilatkozta az APA-nak az orvos. A búvár merülésére február elején került sor. Hasonló kísérletet utoljára kereken 30 évvel ezelőtt végeztek.

Négy merülés négyfokos vízben

Benjamin Franz tartja 117 méterrel a légzőkészülék nélküli tengeri merülés világrekordját. A tavi merülés 120 méteres rekordját 2001. júliusában állította fel az Attersee-n. A sportolónak a plannsee-i kísérlet előtt kanült helyeztek az artériájába, hogy lehetővé váljon a gyors víz alatti vérvétel.

A búvárruha alatt viselte a fiatalember a szívverését ellenőrző készüléket. A merülést és a vérvételt a 4 fokos vízben összesen négyszer tudták megismételni.

Benjamin Franz a vörös-tengeri rekord előtt
"Nagyon nehéz volt a mélységben a vérvétel alatt nyugodtan maradni. Ez mind a négy alkalommal fél percig tartott" - nyilatkozta Franz. A sportolót és az orvos fenyegető veszélyek csökkentésére minden merülés alatt további 5 biztosító búvár tartózkodott a vízben.

További kísérletek szükségesek

Urs Braumandl búvárorvos a kísérlet előtt arra számított, hogy az artériákban erősen megemelkedett oxigénnyomást és egyidejűleg jelentősen leeső széndioxidszintet mérhet. "Ezt azonban ilyen egyértelműen nem lehetett megfigyelni" - nyilatkozta az orvos.

A konkrét eredményekkel három-négy hét múlva készül el. Az általános törvényszerűségek meghatározásához pedig még továbbít kísérletekre lesz szükség. A mostani merülési tesztet szponzorok segítségével finanszírozták.