Jolán
2 °C
4 °C

Vérvétel 30 méterrel a jég alatt

2002.02.12. 13:20
Egy orvosi kísérlet színhelye volt nemrégiben a tiroli Plannsee. Benjamin Franz bajor extrém búvártól a tavat borító jég alatt 30 méterrel vettek vért. Az orvosok azt vizsgálták, hogy az extrém sportolók hogyan tudnak ilyen mélyre és sokáig merülni.
A Willmeringből származó 31 éves sportolót egy súly vontatta le a mélységbe, ahol légzőkészülékkel felszerelkezve vérvételre készen várta Urs Braumandl regensburgi orvos.

"Fel szeretnénk deríteni, hogyan képesen az extrém sportoló búvárok ilyen hosszan és ilyen mélyre merülni" - nyilatkozta az APA-nak az orvos. A búvár merülésére február elején került sor. Hasonló kísérletet utoljára kereken 30 évvel ezelőtt végeztek.

Négy merülés négyfokos vízben

Benjamin Franz tartja 117 méterrel a légzőkészülék nélküli tengeri merülés világrekordját. A tavi merülés 120 méteres rekordját 2001. júliusában állította fel az Attersee-n. A sportolónak a plannsee-i kísérlet előtt kanült helyeztek az artériájába, hogy lehetővé váljon a gyors víz alatti vérvétel.

A búvárruha alatt viselte a fiatalember a szívverését ellenőrző készüléket. A merülést és a vérvételt a 4 fokos vízben összesen négyszer tudták megismételni.

Benjamin Franz a vörös-tengeri rekord előtt
"Nagyon nehéz volt a mélységben a vérvétel alatt nyugodtan maradni. Ez mind a négy alkalommal fél percig tartott" - nyilatkozta Franz. A sportolót és az orvos fenyegető veszélyek csökkentésére minden merülés alatt további 5 biztosító búvár tartózkodott a vízben.

További kísérletek szükségesek

Urs Braumandl búvárorvos a kísérlet előtt arra számított, hogy az artériákban erősen megemelkedett oxigénnyomást és egyidejűleg jelentősen leeső széndioxidszintet mérhet. "Ezt azonban ilyen egyértelműen nem lehetett megfigyelni" - nyilatkozta az orvos.

A konkrét eredményekkel három-négy hét múlva készül el. Az általános törvényszerűségek meghatározásához pedig még továbbít kísérletekre lesz szükség. A mostani merülési tesztet szponzorok segítségével finanszírozták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?