Edina
-12 °C
-3 °C

Szuperérzékeny mesterséges orr a Szovjetunióból

2006.02.28. 16:35
Különleges gázkromatográffal a világ legérzékenyebb mesterséges orrát tervezték meg robbanószerek keresésére a hetvenes évek Szovjetúniójában a tudósok annak nyomán, hogy a párt kötelezte a belügyi szerveket: tegyenek meg mindent az állami és pártvezetők védelmében.

A rendszerváltást átvészelő belügyes szuperszimat előtt most az olaj- és gáziparban nyílik fényes karrier - írta a Tudomány és társadalom címmel tavaly negyedszer megrendezett tudományos ismeretterjesztő újságírói pályázatra beküldött cikkében Jevgenyij Mihajlovics Balgyin.

A kutyánál jobb az orr

Robbanóanyagot kutyákkal is szoktak keresni, csak az állat könnyen elfárad, elkalandozik a figyelme. Egy fáradhatatlan kutyához hasonló műszaki eszközt kellett tehát tervezni. A berendezés már nagyjából elkészült, amikor 1989-ben kiderült: nincs többé párt, nincs többé központi bizottság, nincs kit védeni, és a kutatókat is szélnek eresztik. Szerencsére az Orosz Tudományos Akadémia szibériai tagozata már előzőleg szárnyai alá vette az orrügyi szakembergárdát.

Az első használható készülék 1986-ban született meg, utána sorra jelentek meg a korszerűsített változatok. A szuperorr Amerikában is vendégszerepelt: az 1995. április 19-i oklahomai robbantás után ezzel a készülékkel állapították meg, hogy a merénylők milyen robbanóanyagot használtak.

A készülék működési elve a következő: a nagyon szűk csövecskéken, a gázmolekulák méretével összemérhető átmérőjű kapillárisokon a különböző molekulák nem ugyanolyan gyorsan tudnak átjutni. A beszippantott gázkeverék apró molekulái hamarább, a nagyobbak később érkeznek meg. A kilépő molekulákat meg kell számolni, és a molekulaszám időfüggése megmutatja gáz összetételét.

Kapillárisezrek

Az ábrán be lehet jelölni, hogy hol, mikor várják például a TNT-robbanóanyag molekuláit. Most már csak a nagyon vékony kapillárisokból kell ezret egymás mellé tenni, hogy érzékenyebb legyen a készülék, és elkészíteni a kalibráló készletet, amivel mérés előtt hitelesíteni lehet a szerkezetet, éppúgy, ahogy a kutyával is megszagoltatják keresés előtt a keresendő anyag mintáját.

Olajipari alkalmazásánál a szuperorrot arra használják, hogy még az olaj- vagy gázkitörés előtt le lehessen állítani a fúrást. Az elemzés és a leállítás között csak néhányszor tíz másodpercnyi idő áll rendelkezésre. Szerencsére a kőolajban mással össze nem téveszthető hosszú molekulák vannak, és a gázkromatográf ezeket észlelni tudja - olvasható az elementy.ru orosz tudományos hírportálon.