Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megállapítható, hogy kit fenyeget szívroham

2003.07.15. 12:27
Skót kutatók hétfőn bejelentették, hogy új eljárásukkal kevesebb adat is elegendő, hogy a túlsúly, a koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukorszint alapján meg tudják állapítani, hogy kiket fenyeget leginkább a szívroham vagy a cukorbetegség veszélye.
A szív- és érrendszeri betegségekhez és cukorbajhoz vezető, metabolikus (vagy X) szindrómának nevezett anyagcsere-betegséget általában öt jellemzővel - túlsúly, magas trigliceridszint, alacsony HDL, avagy "jó" koleszterinszint, magas vércukor és magas vérnyomás - szokták leírni. A skót kutatók új módszerével ezen adatok közül három is elegendő a betegség megállapításához.

Egyszerűbb számítás

Naveed Sattar, a Glasgowi Királyi Kórház orvosa és munkatársai 6447 Glasgow környéki lakos adatait használták fel a vizsgálathoz. Az új definíció segítségével a férfiak 26 százalékáról bizonyosodott be, hogy metabolikus szindrómája van, írja Sattar a Circulation szaklap e heti számában.

Sattar vizsgálatai alapján a felmérés öt éve során ezeknek a férfiaknak 1,7-szer nagyobb esélye volt szívkoszorúér-betegségekre, például szívrohamra vagy súlyos mellkasi fájdalomra, és 3,5-szer nagyobb volt a cukorbetegség kialakulásának esélye.

Akiknél az anyagcsere-betegség négy vagy öt összetevője jelen volt, 3,7-szer hajlamosabbak voltak a szívkoszorúér-betegségre, és 24,5-szer nagyobb eséllyel alakult ki náluk cukorbetegség, mint a normális vérnyomással, koleszterin- és inzulinszinttel rendelkezőknél.

Azt már korábban is tudták, hogy öt normálistól eltérő adat a szívroham nagyobb kockázatára utal, de ez egy egyszerűbb számítás, és az első módszer a cukorbetegség kockázatának megbecslésére, mondta Sattar.