Móric
14 °C
17 °C

Meteorit talált el egy angol lányt

2002.08.30. 15:07
Annak esélye, hogy valakit meteorit találjon el, egy a milliókhoz, sőt milliárdokhoz. Azonban éppen ez történt egy 14 éves észak-yorkshire-i lánnyal, akinek a cipőjén landolt az űrkavics.
A 14 éves Siobhan Cowton múlt csütörtökön éppen a családi autóba szállt volna be northallertoni otthonuk előtt, mikor - elmondása szerint - egy "eléggé forró" kavics esett a lábára. "Nagyon szokatlanul nézett ki, hólyagos volt a felülete, széle pedig csipkézett volt, mint a lávakőnek. Az egyik oldala fényes volt, a másik rozsdásnak tűnt, mintha vasat tartalmazna" - mondta el a lány a BBC-nek. A követ később összehasonlította az interneten fellelhető, meteoritokról készült fotókkal, és megállapította, hogy az ő cipőjét is valami ilyesmi találhatta el.

Ritka eset

A lány a BBC-interjúban elmondta, hogy már akkor észrevette a meteoritot, mikor az még a házuk tetejénél is magasabban járt. "Korábban láttam már hullócsillagot, de ehhez hasonlót még sohasem. Ilyesmi nem túl gyakran történik Northallertonban" - tette hozzá.

A család a Durham egyetemen szeretné elemeztetni a követ. A lány apja, Neil Cowton személyesen fogja elvinni a meteoritot a vizsgálatra. "Nem akarom szem elől veszíteni, hiszen ez egy nagyon ritka dolog. Sokat érhet még Siobhannek" - közölte. "Utána üvegdobozba tesszük, hogy megmaradjon szép emléknek. Végülis nem minden nap találja el az embert egy meteorit."

Szakértői vélemény

Benny Peiser, a liverpooli John Moores egyetem munkatársa elmondta, hogy minden nap potyognak meteoritok a földfelszínre, de az nagyon ritka, hogy el is találjanak valakit. "Nagyobb az esélye a lottó ötösnek" - tette hozzá. "Ha ez valóban egy meteorit, akkor több milliárd éves is lehet, és a Naprendszer egy jóval korábbi állapotából is származhat. Van olyan elképzelés is, hogy némelyik kő a Marsról érkezik."

"Néha a repülőgépekből származó jeget hiszik meteoritnak. Ráadásul nagyon sok földi képződmény is hasonlít a meteoritokra, a geológusok és a csillagászok azonban hamar meg tudják állapítani, hogy a kő földi eredetű-e."