Árpád
-2 °C
3 °C

Meteorit talált el egy angol lányt

2002.08.30. 15:07
Annak esélye, hogy valakit meteorit találjon el, egy a milliókhoz, sőt milliárdokhoz. Azonban éppen ez történt egy 14 éves észak-yorkshire-i lánnyal, akinek a cipőjén landolt az űrkavics.
A 14 éves Siobhan Cowton múlt csütörtökön éppen a családi autóba szállt volna be northallertoni otthonuk előtt, mikor - elmondása szerint - egy "eléggé forró" kavics esett a lábára. "Nagyon szokatlanul nézett ki, hólyagos volt a felülete, széle pedig csipkézett volt, mint a lávakőnek. Az egyik oldala fényes volt, a másik rozsdásnak tűnt, mintha vasat tartalmazna" - mondta el a lány a BBC-nek. A követ később összehasonlította az interneten fellelhető, meteoritokról készült fotókkal, és megállapította, hogy az ő cipőjét is valami ilyesmi találhatta el.

Ritka eset

A lány a BBC-interjúban elmondta, hogy már akkor észrevette a meteoritot, mikor az még a házuk tetejénél is magasabban járt. "Korábban láttam már hullócsillagot, de ehhez hasonlót még sohasem. Ilyesmi nem túl gyakran történik Northallertonban" - tette hozzá.

A család a Durham egyetemen szeretné elemeztetni a követ. A lány apja, Neil Cowton személyesen fogja elvinni a meteoritot a vizsgálatra. "Nem akarom szem elől veszíteni, hiszen ez egy nagyon ritka dolog. Sokat érhet még Siobhannek" - közölte. "Utána üvegdobozba tesszük, hogy megmaradjon szép emléknek. Végülis nem minden nap találja el az embert egy meteorit."

Szakértői vélemény

Benny Peiser, a liverpooli John Moores egyetem munkatársa elmondta, hogy minden nap potyognak meteoritok a földfelszínre, de az nagyon ritka, hogy el is találjanak valakit. "Nagyobb az esélye a lottó ötösnek" - tette hozzá. "Ha ez valóban egy meteorit, akkor több milliárd éves is lehet, és a Naprendszer egy jóval korábbi állapotából is származhat. Van olyan elképzelés is, hogy némelyik kő a Marsról érkezik."

"Néha a repülőgépekből származó jeget hiszik meteoritnak. Ráadásul nagyon sok földi képződmény is hasonlít a meteoritokra, a geológusok és a csillagászok azonban hamar meg tudják állapítani, hogy a kő földi eredetű-e."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?