Donát
-2 °C
12 °C

Nem enged üzenni az űrbe a piramis tetejéről Mexikó

2006.10.13. 11:00
A Yahoo Időkapszula-projektjében október 25 és október 27 között a mexikói Teotihuacanból, egy piramis tetejéről szeretett volna információt küldeni a Földről a világűrbe. A mexikói Történelmi és Antropológiai Nemzeti Múzeum megtiltotta, hogy gigantikus lézerkivetítőt építsenek a piramis tetejére.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Yahoo Időkapszula programja 2006 őszén egy hónapig gyűjti az emberiségre jellemző videókat, kép- és hangfájlokat. A projekt keretében az anyagok tulajdonosai kiválasztanak a Yahoo szájtján egy szimpatikus fogalmat, mint szerelem, harag, szórakozás, remény, szépség, bánat és hasonlók, és fizetnek azért, hogy a témához kapcsolódó képük, videójuk, hanganyaguk az időkapszulába kerüljön. Ők adakoznak a Yahoo-nak, a Yahoo pedig továbbadakozik hét rászoruló szervezetnek, amelyek között van békeaktivista, AIDS-kutató, művészeti, oktatási, esélyegyenlőségi, és szegénységség ellen küzdő is.

Veszélyes

A cég azt tervezte, hogy mielőtt a gyűjteményt november végén végleg a washingtoni Smithsonian múzeumba szállítja, egy példányt kilő az űrbe a mexikói Nap piramis tetejéről. A kivetítésről korábban annyit közölt a cég, hogy lézerrel akarja az űrből is látható felületre sugározni a kapszula tartalmát.

A mexikói Történelmi és Antropológiai Nemzeti Intézet illetékesei a piramisra nézve azonban túlságosan veszélyesnek találták az akciót, és megtiltotta az akciót, írja a CNet. "Megvolt az engedélyünk, de végül az intézet megtiltotta az eseményt" - mondta Manuel Mazzanti, a mexikói Yahoo marketingvezetője.

Az intézet vezetősége azért tiltotta meg az Időkapszula fő attrakcióját, mert úgy vélik, a lézerprojektor sérüléseket okozhat a Nap piramison. "Az örökségvédelem a feladatunk" - nyilatkozta az intézet munkatársa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!