Ágnes
-5 °C
2 °C

Kitenyésztették a tollatlan csirkét

2002.05.23. 16:50
A tollatlan csirkék jelenthetik a megoldást a forró égövi országokban az állattartó telepek számára - véli egy izraeli genetikus, aki létrehozta a anyaszült meztelen "prototípus" példányt. Véleménye szerint az állati tollak kinövesztése és utólagos eltávolítása egyébként is felesleges költség.
Az újszerű csirke alacsonyabb kalóriatartalommal bír, környezetbarát, és jobban tűri a meleg érhajlatot - állítja Avigdor Cahaner, a jeruzsálemi Héber egyetem kutatója. Az általa kitenyésztett vörös bőrű meztelen szárnyas a természetes kopasznyakú fajták és a hagyományos brojlercsirke célzott keresztezésével jött létre.

Szenvednek a meztelen csirkék

A kísérletek ellenzői emlékeztetnek arra, hogy a véletlen genetikai mutációk miatt tollukat vesztett csirkékkel már korábban is végeztek kísérleteket, és kiderült, hogy az állatok jobban szenvednek, mint normális társaik. A kakasok képtelenek a párosodásra, mert nem tudnak egyensúlyozva csapkodni a szárnyaikkal. A meztelen állatok ezen kívül inkább ki vannak téve az élősködőknek, a szúnyogoknak és a napszúrásnak.

A tollatlan madarak, különösen a fiatal példányok, ezen kívül sokkal érzékenyebbek lennének a hőmérséklet minden rezdülésére - mondta a New Scientistnek Tom Acamovic, a skóciai Ayr-ben működő agráregyetem munkatársa.

Véleménye szerint a csirke ugyan egy rusnya kis jószág, de sok előny rejlik a tollainak hiányában. Hiszen a tápanyagok nem fecsérlődnek a tollak képzésére, és a pályafutása végén az állatot nem kell megszabadítani a tollruhától.

At állatvédők tiltakoznak

"Ez a csirke gusztustalan. Az eset jó példája a beteges kutatási céloknak, és obszcén dolog azt állítani, hogy a léte hasznára volna a fejlett országoknak" - mondta Joyce D'Silva, az ipari állattartást ellenző Compassion in World Farming szervezet munkatársa.

A fejlett országok számára nem megfelelő az ipari körülmények között zajló állattartás, mert szűkös forrásokat pazarol el a csak a középosztály számára elérhető hús előteremtésére. A farmok által elfogyasztott vizet, az elektromosságot és a gabonát emberi felhasználásra is lehetne szánni - mondta az állatvédő.

Meleg égövben is tartható

A brojlercsirkéket arra tenyésztették ki, hogy a gyorsan gyarapodjon a súlyuk. De ez a folyamat hatalmas hőtermeléssel jár. Az ipari körülmények között tartott állatok 20 fokos hőmérsékletben élnek, hogy maximális lehessen a súlynövekedés. De a meleg éghajlatú országokban ennek eléréséhez drága légkondicionálásra van szükség, amit a szegényebb farmerek nem tudnak megvásárolni - mondta a tollatlan csirkét kitenyésztő Avigdor Cahaner.

Olcsó feldolgozás

A tollak nélkül nevelkedő csirkét gyorsabban és környezetkímélőbb úton fel lehet dolgozni - véli az izraeli genetikus. A toll hulladéknak számít. A csirkéket etetni kell, hogy olyasmit termeljenek, amit utána el kell dobni. A feldolgozásnál ugyanígy plusz energiát, és rengeteg vizet visz el a tolltól megszabadítás.

A keresztezés útján létrejött csirke jelenlegi formájában kisebb, mint a hagyományos brojlerek. Cahaner szerint további keresztezésekkel növelhetőek az állat méretei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!