Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitenyésztették a tollatlan csirkét

2002.05.23. 16:50
A tollatlan csirkék jelenthetik a megoldást a forró égövi országokban az állattartó telepek számára - véli egy izraeli genetikus, aki létrehozta a anyaszült meztelen "prototípus" példányt. Véleménye szerint az állati tollak kinövesztése és utólagos eltávolítása egyébként is felesleges költség.
Az újszerű csirke alacsonyabb kalóriatartalommal bír, környezetbarát, és jobban tűri a meleg érhajlatot - állítja Avigdor Cahaner, a jeruzsálemi Héber egyetem kutatója. Az általa kitenyésztett vörös bőrű meztelen szárnyas a természetes kopasznyakú fajták és a hagyományos brojlercsirke célzott keresztezésével jött létre.

Szenvednek a meztelen csirkék

A kísérletek ellenzői emlékeztetnek arra, hogy a véletlen genetikai mutációk miatt tollukat vesztett csirkékkel már korábban is végeztek kísérleteket, és kiderült, hogy az állatok jobban szenvednek, mint normális társaik. A kakasok képtelenek a párosodásra, mert nem tudnak egyensúlyozva csapkodni a szárnyaikkal. A meztelen állatok ezen kívül inkább ki vannak téve az élősködőknek, a szúnyogoknak és a napszúrásnak.

A tollatlan madarak, különösen a fiatal példányok, ezen kívül sokkal érzékenyebbek lennének a hőmérséklet minden rezdülésére - mondta a New Scientistnek Tom Acamovic, a skóciai Ayr-ben működő agráregyetem munkatársa.

Véleménye szerint a csirke ugyan egy rusnya kis jószág, de sok előny rejlik a tollainak hiányában. Hiszen a tápanyagok nem fecsérlődnek a tollak képzésére, és a pályafutása végén az állatot nem kell megszabadítani a tollruhától.

At állatvédők tiltakoznak

"Ez a csirke gusztustalan. Az eset jó példája a beteges kutatási céloknak, és obszcén dolog azt állítani, hogy a léte hasznára volna a fejlett országoknak" - mondta Joyce D'Silva, az ipari állattartást ellenző Compassion in World Farming szervezet munkatársa.

A fejlett országok számára nem megfelelő az ipari körülmények között zajló állattartás, mert szűkös forrásokat pazarol el a csak a középosztály számára elérhető hús előteremtésére. A farmok által elfogyasztott vizet, az elektromosságot és a gabonát emberi felhasználásra is lehetne szánni - mondta az állatvédő.

Meleg égövben is tartható

A brojlercsirkéket arra tenyésztették ki, hogy a gyorsan gyarapodjon a súlyuk. De ez a folyamat hatalmas hőtermeléssel jár. Az ipari körülmények között tartott állatok 20 fokos hőmérsékletben élnek, hogy maximális lehessen a súlynövekedés. De a meleg éghajlatú országokban ennek eléréséhez drága légkondicionálásra van szükség, amit a szegényebb farmerek nem tudnak megvásárolni - mondta a tollatlan csirkét kitenyésztő Avigdor Cahaner.

Olcsó feldolgozás

A tollak nélkül nevelkedő csirkét gyorsabban és környezetkímélőbb úton fel lehet dolgozni - véli az izraeli genetikus. A toll hulladéknak számít. A csirkéket etetni kell, hogy olyasmit termeljenek, amit utána el kell dobni. A feldolgozásnál ugyanígy plusz energiát, és rengeteg vizet visz el a tolltól megszabadítás.

A keresztezés útján létrejött csirke jelenlegi formájában kisebb, mint a hagyományos brojlerek. Cahaner szerint további keresztezésekkel növelhetőek az állat méretei.