Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Tizenöt tonnás szupermágnes

2005.08.01. 10:40
Új korszakot nyit a tudományos kutatásban az amerikai tudósok szerint a Tallahasseeban épített 16 millió dolláros mágnes - adta hírül az AP.

A tizenhárom évi fejlesztés után csütörtökön átadott eszköz a Földénél 420 000-szer erősebb mágneses mezőt generál, ami nem csak arra elég, hogy kikapja az ember kezéből az aprót, de arra is, hogy egyáltalán ne lehessen a közelében tartózkodni.

A világon összesen kilenc erős mágnesességgel foglalkozó laboratórium létezik, és bár National High Magnetic Field Laboratoryban is működik ennél erősebb berendezés, az új szupermágnesnek vannak olyan jellegzetes tulajdonságai, amelyek erős izgalomba hozzák a tudósokat.

keresztmetszeti kep
Szorítsa hóna alá bankkártyáját!
Az eszköz kísérleti kamrája kétszerese a hagyományos szupermágnesekének: körülbelül tizenkét centiméter széles, így egészben belefér egy kisérleti egér.

"A mágnes azért világrekord, mert nagyon erős mezőt kelt nagyon nagy térfogatban, így olyan anyagokat tanulmányozhatunk vele, amilyeneket a világ semelyik mágnesével sem" - magyarázza Greg Boebinger, a laboratórium igazgatója.

Mivel a mágnes magas frekvencián működik, lehetővé teszi, hogy jobb minőségű képeket alkossanak sejtekről és molekulákról.

A szupermágnes egyik lehetséges felhasználása, hogy jobb képeket készíthetnek az egéragyról, mágneses rezonanciás képalkotással (MRI). A kutatók emellett részletesebb képeket kaphatnak bonyolult óriásmolekulákról, például fehérjékről.

Tim Cross, a labor spektroszkópiai és képalkotási programigazgatója jelenleg egy influenzavírusban előforduló fehérjét tanulmányoz, amelynek alakját és kémiai tulajdonságait megismerve új gyógyszert fejleszthetnek ki.

A szupermágnes továbbá előreviheti az anyagtudományos kutatást és fejlesztést, mivel a szakemberek mélyebben megismerhetik az anyagok tulajdonságait, kvantumjelenségeket okozhatnak és többet tudhatnak meg a szupravezetésről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!