Benedek
-2 °C
14 °C

Megnyílt a világ legzöldebb múzeuma Kaliforniában

2008.09.29. 07:22
Három évig tartott az átépítés, de a Kaliforniai Tudományos Akadémia mostantól igazán környezetbarát: nem igényel légkondicionálást, napelemek elégítik ki az energiaszükséglet egy részét, tetején egy park várja a látogatókat.

A hétvégén megnyílt a világ legzöldebb múzeuma San Franciscóban: a Kaliforniai Tudományos Akadémia, a világ egyik legnagyobb természettudományi múzeuma tíz évi tervezés és három évi átépítés után nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

A planetáriumnak és akváriumnak, valamint egy valósághű esőerdőnek is otthont adó 38 ezer négyzetméter területű komplexum tetejét élő növénytakaró borítja; 1,7 millió növény él a mintegy 2,5 hektáros tetőn, amely a 12 épületből álló múzeumot lefedi. A tetőszerkezet dimbes-dombos kialakítása természetes szellőzést biztosít, az épületben nincs szükség mesterséges légkondicionálásra.

Forrás: wired.com

A zöld, vagyis környezetbarát és energiatakarékos tervezés jegyében felújított épületben nem mérgező szigetelést alkalmaztak, úgynevezett passzív fűtő és hűtőrendszerrel látták el, az acélszerkezetet hulladékfémből állították elő, és az áramszükséglet egy részét a tetőn levő 60 ezer napelem biztosítja.

A múzeumnak nemcsak az összetevői zöldek, az interaktív kiállításokat is a természet felfedezése, megmagyarázása és védelme szellemében állították össze.

A látogatók egy helyen a Nintendo Wii konzoljához hasonlító játékkal bogarakat és lepkéket kaphatnak el, egy másik ponton kamerák és érzékelők segítségével nyúlhatnak bele a természetbe, amelyet tudósként fedezhetnek fel.

A Morrison digitális planetárium a leghatalmasabb a világon, a galaxis gigantikus méretű háromdimenziós modelljét is megmutatja. Ez az első olyan múzeum, amely közvetlen összeköttetésben van az amerikai űrkutatási hivatallal, a NASA-val, az érdeklődők a valósidejű adatok alapján láthatják a világegyetem éppen aktuális képét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!